Denna hemsida använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen. Cookieinformationen lagras i din webbläsare och används till att känna igen dig när du återvänder till hemsidan. Informationen hjälper oss också att förstå vilka delar av sidan som du tycker är mest intressant och användbar.
Karriärguide: Att jobba som byggingenjör
Oavsett om du är i början av din karriär eller letar efter nya jobb som byggnadsingenjör kan det vara skönt med lite vägledning ibland. Här hjälper vi dig att navigera genom arbetsmarknaden och förväntningarna på rollen.
Vi delar med oss av värdefulla insikter i hur det är att jobba som byggingenjör med arbetsuppgifter och allt det dagliga. Du får reda på hur du går tillväga för att plugga till byggnadsingenjör och hur betydelsefull en praktikperiod kan vara.
Publicerad:
Vad gör en byggnadsingenjör?
En byggnadsingenjör är en nyckelperson i planeringen, designen och övervakningen av bygg- och anläggningsprojekt. Arbetet är mångfacetterat och innefattar både teknisk expertis och projektledning. En byggingenjör är ansvarig för att säkerställa säkra, hållbara och kostnadseffektiva strukturer.
Arbetsuppgifter
Att jobba som byggnadsingenjör innebär en kombination av kontorsbaserat arbete och tid på byggarbetsplatser. I kontorsmiljö lägger de tid på att designa projekt, förbereda och granska ritningar, utföra beräkningar och sammanställa rapporter. På byggarbetsplatsen är de involverade i att övervaka byggnadsprocessen för att se till att designen implementeras korrekt och att projektet följer säkerhetsföreskrifterna.
I en byggingenjörs arbetsuppgifter ingår bland annat:
- Projektering och planering av framtida lokaler
- Framtagning av ritningar, bygghandlingar och förfrågningsunderlag
- Utvärdering av offerter
- Genomförande av upphandlingar
- Beräkning av materialkostnader
- Utförande av kvalitetskontroller
- Koordinering med arkitekter, entreprenörer och andra ingenjörer
- Samordning mellan olika intressenter
- Lösning av tekniska problem
Plugga till byggnadsingenjör
Om du vill plugga till byggnadsingenjör finns flera vägar att gå, och valet beror mycket på vad du själv är intresserad av. Om du gillar en kombination av teknik och problemlösning är det här ett yrke som verkligen kan passa dig.
En bra väg, som många väljer, är att läsa på YH. Vår Byggnadsingenjör Utbildning passar dig som vill ha något praktiskt inriktat. Utbildningen är bara 2 år och innehåller två praktikperioder om 12 veckor vardera – perfekt för att få erfarenhet och skapa kontakter i branschen. I utbildningen lär du dig arbeta i digitala verktyg såsom BIM och CAD, som används mycket i dagens byggprojekt.
Du kan läsa på högskola eller universitet, där du kan läsa till både högskoleingenjör (3 år) eller civilingenjör (5 år) högskoleingenjörsprogrammet. Som civilingenjör får du en djupare teknisk grund för dig som vill ha fler karriärmöjligheter.
Typiska arbetsplatser
Byggnadsingenjörer kan arbeta med olika saker på olika arbetsplatser.
- Byggföretag
Projektledning och konstruktion - Konsultföretag
Projektering, tekniska lösningar och rådgivning - Fastighetsbolag
Underhåll och ombyggnation av fastigheter - Kommuner och myndigheter
Stadsplanering och tillsyn av byggprojekt - Arkitektkontor
Samarbete kring design och konstruktion - Entreprenadföretag
Praktisk projektledning och arbetsmiljö
Bra egenskaper
- Stark grund i matematik och fysik
- Kreativ och lösningsorienterad
- Organisatoriska färdigheter
- God samarbetsförmåga
- Flexibilitet
Framtiden på arbetsmarknaden
Enligt Arbetsförmedlingen bedöms möjligheterna till jobb som byggnadsingenjör vara medelstora. På fem års sikt förväntas efterfrågan öka jämfört med idag, delvis till följd av ökat behov av kompetenser som krävs för teknisk utveckling och automatisering.
Några av de trender och faktorer som förväntas påverka arbetsmarknaden inkluderar bland annat:
- Infrastrukturutveckling
- Renovering och modernisering
- Grön teknik
- Teknologisk innovation
- Klimatförändringarnas påverkan
Löneutsikter
En byggnadsingenjörs lön varierar beroende på faktorer såsom erfarenhet, arbetsgivare och kompetens. Yrket är eftertraktat och lönen speglar ofta både utbildningsnivå och ansvar i arbetsrollen.
Dela artikeln