Denna hemsida använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen. Cookieinformationen lagras i din webbläsare och används till att känna igen dig när du återvänder till hemsidan. Informationen hjälper oss också att förstå vilka delar av sidan som du tycker är mest intressant och användbar.
Från utbildning till rollen som byggnadsingenjör
Jennifer Axhusen utbildade sig till byggnadsingenjör under sin mammaledighet. Idag arbetar hon med att skapa säkra och hållbara byggnader genom avancerade sprinklerlösningar och BIM-samordning. Här delar hon sin resa från studierna på Newton till arbetet som byggnadsingenjör och de lärdomar hon fått längs vägen.
Publicerad:
Rollen som byggnads- och sprinkleringenjör
Jennifer jobbar idag som byggnadsingenjör och sprinkleringenjör på Bengt Dahlgren. I sitt dagliga arbete bidrar hon till att skapa säkra och hållbara byggnader som skyddar både människor och egendom. Genom att kombinera avancerade tekniska sprinklerlösningar med BIM-samordning kan hon designa system som förebygger risker inom både brandsäkerhet och produktion.
“Det mest givande med mitt jobb är att jag får följa projekt från start till slut, upptäcka problem i tid och se hur mina lösningar fungerar i praktiken. Det ger mig en känsla av ansvar och mening,” berättar Jennifer. “Och det är fantastiskt att få vara med och utveckla städerna, vare sig det handlar om bostäder, badhus, köpcenter eller infrastruktur.”
Jennifers bästa tips till blivande byggnadsingenjörer
För dig som funderar på att utbilda dig till byggnadsingenjör, eller som redan är på väg in i branschen, har Jennifer några värdefulla råd.
“Våga, våga, våga! Ta egna initiativ och visa att du är nyfiken och vill lära dig. Med lite jävlar anamma och nyfikenhet kommer man långt. Var öppen för nya möjligheter – det kanske finns något där ute som du inte ens tänkt på tidigare, som för mig och sprinklersystem.”
Utmaningar och möjligheter inom byggteknik
Jennifer ser stora möjligheter för byggnadsingenjörer framöver, särskilt inom teknisk utveckling och hållbarhet. Att jobba med BIM och 3D-samordning är både en utmaning och en möjlighet i branschen.
“BIM hjälper oss att samarbeta bättre mellan alla tekniska discipliner, men det kan vara svårt att hantera all data och se till att alla håller sig på samma spår. Samtidigt ger det oss en fantastisk möjlighet att upptäcka och lösa problem tidigt, vilket kan spara både tid och pengar.”
Hållbarhet är också en central del av framtidens byggande, menar Jennifer.
“Vi måste utveckla system som inte bara uppfyller brandsäkerhetskraven, utan också är energieffektiva och miljövänliga. Och eftersom byggnormerna förändras hela tiden, särskilt med nya material som trä, gäller det att ständigt vara uppdaterad.”
Framtidens byggnader: Teknik och hållbarhet i balans
För Jennifer handlar framtidens byggbransch om att förena teknisk innovation med hållbara lösningar. Hon ser stora möjligheter för ingenjörer att ligga i framkant och skapa byggnader som både är säkra och miljövänliga.
“Vi går in i en spännande tid där vi kan påverka hur framtidens byggnader ser ut – både när det gäller teknik och hållbarhet.”
Möjligheten att inspirera nästa generation av byggnadsingenjörer
Jennifer har även kommit tillbaka till oss på Newton, där hon har fått chansen att vara gästföreläsare för nya klasser. Att vara tillbaka i skolbänken, den här gången som föreläsare, är något som ger henne en extra känsla av stolthet.
“Det är så roligt att få komma tillbaka! Min tid på skolan var intensiv men lärorik, och att nu få träffa nya klasser får mig att verkligen se hur långt jag har kommit, även om det inte känns som att det var så länge sedan jag själv tog examen,” avslutar Jennifer.
Vill du också bli byggnadsingenjör?
Tycker du att detta verkar spännande? Är du intresserad av att utbilda dig till byggnadsingenjör och vara med och forma framtidens byggande?
Hos Newton får du chansen att kombinera teknik och praktiska lösningar. Lär dig BIM, byggprojektledning och hållbarhetsfrågor för att ta din plats i en växande bransch som fokuserar på både digitalt och hållbart byggande. Läs mer om utbildningen och hur du kan börja din resa här!
Dela artikeln