Kontakta oss English Svenska
Logga in

5 tips för en lyckad avflyttningsbesiktning

7 apr 2022

Här är de 5 viktigaste momenten för en korrekt bedömning av lägenhetens skick vid en avflyttningsbesiktning.

God planering, bra verktyg och dokumenterade rutiner

Besiktningen ger en god kontroll på bostadens status och kan på så sätt förhindra ekonomiska överraskningar.

 1. Sätt av tid
  Sätt av ordentligt med tid när du ska till en lägenhet för att utföra en besiktning, då hinner du titta och göra en grundlig genomgång av allt.
 2. Skapa rutiner
  Se till att du har rutiner för i vilken ordning du ska besiktiga lägenheten. Gå vänstervarv och ta rum för rum och detalj för detalj. Fördelen är att det också blir lättare att hålla fokus även om hyresgästen går efter dig.
 3. Ta en andra titt
  Om du känner dig osäker, eller om lägenheten är väldigt förstörd, kan det vara en god idé att återkomma och titta en gång till. Ta med dig en kollega för att tillsammans resonera och värdera de skador som du känner dig osäker på. Är det här normalt slitage eller inte?
 4. Fotografera alla skador
  Dokumentera alltid alla skador med kamera (det går bra med mobilkamera). Det är alltid bra att ha bevis på skadan och se till att få med rätt datum så att det inte uppstår några konstigheter vid en eventuell tvist.
 5. Ta hjälp av en kollega
  Det är effektivt om man ibland gör besiktningar tillsammans med någon kollega. Ni kan då stämma av om man har samsyn i bedömningsarbetet. Det är inte helt ovanligt att en hyresgäst flyttar från ett område till ett annat, men inom samma fastighetsföretag, och upplever att besiktningsmännen har haft olika sätt att bedöma samma typ av skada.

Avflyttningsbesiktning av lägenheter

Besiktning
Göteborg, Malmö & Stockholm
2 dagar