Därför ska du bli en Business Analyst

8 nov 2023

I en datastyrd värld är roller som Business Analysts (Kravanlytiker) avgörande för att översätta information till handling. Anna Haziraj, grundare av Be a Part, ger oss sin syn på denna kritiska roll och dess växande betydelse i näringslivet.

Anna Haziraj entusiasm för digital transformation är både inspirerande och smittsam. Som grundare och ägare av Be a Part, har Anna Haziraj dedikerat över ett decennium till människocentrerad digital transformation. Hon har bevittnat och drivit teknikens revolutionerande kraft, en kraft som kontinuerligt omformar affärslandskapet.

Hennes passion för detta område sträcker sig bortom den dagliga verksamheten och in i utbildningsvärlden. Som föreläsare på Newton i kursen Kravhanteringsprocessen och olika kravmetoder för utbildningen Business Analyst, delar Anna med sig av sin kunskap och erfarenhet. Hon betonar vikten av att förstå inte bara tekniken utan också dess inverkan på människor och samhället.

Anna, berätta vad som driver dig i din roll som föreläsare och mentor?

Det skapas en speciell energi och gemenskap i klassrummet där våra samtal, skratt, djupa diskussioner och annorlunda samtal om digitalisering gör att vi alla växer. Det finns en otrolig kraft i kunskapsöverföring. Jag ser det varje gång jag står inför mina studenter, ljuset som tänds när de kopplar teori med praktik. För mig handlar det inte bara om att dela vad jag vet, det handlar om att inspirera och utmana dessa blivande experter att se bortom det uppenbara och hitta innovativa lösningar på komplexa problem.

Du betonar ofta vikten av kommunikation i utbildningen. Varför är det så centralt?

Utbildning är en dialog, en väg som vandras tillsammans. Jag lär mig av mina studenter samtidigt som de lär sig av mig. Det är denna tvåvägskommunikation som berikar lärprocessen. Dessutom är sambandet mellan akademi och näringsliv avgörande för att säkerställa att de kompetenser vi erbjuder är relevant och eftertraktat på arbetsmarknaden.

Varför skulle du säga att en Business Analysts utbildning är mer relevant nu än någonsin?

Yh-utbildningen till Business Analyst har en central betydelse eftersom den ligger i skärningspunkten mellan teknik och affärer. I en värld där data är det nya guldet, är det avgörande att ha förmågan att analysera och tolka denna data för att fatta välgrundade affärsbeslut. Kursen ger en solid grund i affärsanalys, projektledning, och dataanalys, samt förståelse för hur digitala verktyg kan användas för att driva effektivitet och innovation.

På vilket sätt rustar utbildningen studenterna för framtidens utmaningar?

På lång sikt utrustar denna utbildning dig med färdigheter som är högt eftertraktade på arbetsmarknaden. Som Business Analyst blir du en nyckelspelare i att hjälpa organisationer att navigera genom den digitala transformationen. Du kommer att kunna identifiera tillväxtmöjligheter, effektivisera processer och bidra till att skapa strategier som säkerställer långsiktig framgång.

Vilket råd skulle du ge någon som överväger denna utbildning?

Om du är nyfiken på teknikens framsteg, brinner för att lösa komplexa problem och vill göra en riktig skillnad i näringslivet, då är detta utbildningen för dig. Det är en investering i din framtid som kommer att ge dig verktygen att vara en förändringsagent vill jag kalla det för, i vilken bransch du än väljer att arbeta inom.

Att söka till denna utbildning är att ta ett steg mot en karriär som är både utmanande och givande. Du kommer att vara en del av en ny generation av analytiker som kan förstå och utnyttja kraften i data för att skapa verklig affärsvärde.

Och vem vet du kanske till och med starar eget och få inleda ett samarbete med mig i framtiden – Hoppas vi ses snart!

Business Analyst (Kravanalytiker) utbildning