En framtid inom tv- och digital produktion

13 mar 2024

Med en digital värld i ständig förändring stiger behovet av specialiserade talanger inom TV- och digitalproduktion. Katarina Hillelson är utbildningsledare för just denna Yh-utbildning, som syftar till att utrusta framtidens producenter med de färdigheter som krävs för att navigera och forma morgondagens medielandskap.

Katarina har en bakgrund från TV-produktion där hon varit med och producerat många olika typer av TV-program. Hon har även erfarenhet av att utveckla nya programidéer och har sålt in dessa på internationella TV-mässor såsom MIP. De senaste åren har hon bytt bana och ägnar sig åt utbildning, och närmare bestämt yrkeshögskolan och Newtons mediautbildningar, som hon driver och utvecklar tillsammans med branschen.

Katarina, varför behövs en utbildning där man specialiserar sig inom TV- och digitalproduktion?

— "Som vi alla vet utvecklas TikTok och sociala medier med nya filmer varje dag. Alla företag har ett behov av att kommunicera via rörlig bild, oavsett om det gäller information eller marknadsföring," säger Katarina. Hon fortsätter:

—"Streamingtjänster och TV-kanaler ser en konstant ökning av TV-konsumtion, vilket innebär att det också måste produceras massor av mer innehåll. Det saknas helt enkelt kunniga producenter på marknaden som både kan skapa innehåll, filma och klippa. Där kommer vår utbildning in som en utbildning i framkant där AI och hållbarhet är ett moment redan under första terminen."

Vad kan man se fram emot under sin utbildning förutom att vara ett steg närmare branschen?

—"En framåtlutad kvalitativ utbildning som spänner över två områden där det finns jobb. Vi utbildar till tre huvudsakliga roller – fotograf, inslagsproducent och redigerare. Du får prova på alla roller under det första året. Under år två väljer du en inriktning där du får träna extra mycket på det som intresserar dig mest, dvs. foto, inslag eller klippning."

—"Vi har kurser inom många olika genres som studio, digitalproduktion och reality för att nämna några. Dessutom har du din LIA-praktik för att testa dina nyvunna färdigheter."

Vem ska gå denna utbildning?

—"Du som gillar filmproduktion och har ett teknikintresse. Kanske går du ett mediaprogram eller jobbar du som assistent på en produktion och tycker det är dags att lära sig yrket. Här får du lära dig att ställa in vitbalans, göra ett kort manus för en 30 sekunders film och dessutom lär du dig hantera After Effects i redigeringen. Vi jobbar i grupp och viktigast av allt, vi skrattar mycket!"

Läs mer och ansök här!