Fastighetsförvaltare Lön

26 apr 2023

Vad har en fastighetsförvaltare i lön? Oavsett om du är nyexaminerad som fastighetsförvaltare, eller om du har ett par års erfarenhet vill du känna att dina kunskaper och ditt engagemang återspeglas i din lön. Fastighetsförvaltare bär ett stort ansvar i sitt dagliga arbete, vilket innebär att lönerna vanligtvis är högre än för en del andra yrkesroller inom fastighetsbranschen. Ta reda på vad en fastighetsförvaltares lön vanligtvis ligger på som ingångslön och medellön samt hur du kan påverka din lön.

Få rätt lön som fastighetsförvaltare

En fastighetsförvaltares lön ligger mellan ungefär 33 000 kronor och 60 000 kronor per månad. Skillnaderna i lönenivåer ligger både i hur länge man har varit i branschen samt vilken utbildning eller annan erfarenhet man har. Det finns också olika geografiska skillnader där storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö utmärker sig som städer där du får en högre lön som fastighetsförvaltare. Om du ska gå in i en löneförhandling kan det vara bra för dig att känna till aktuell lönestatistik för fastighetsförvaltare. Ofta är det möjligt att förhandla upp sin lön.

Ingångslön

Ingångslönen för fastighetsförvaltare är cirka 34 000 kronor per månad – en hög ingångslön i jämförelse med många andra yrken. Det som främst påverkar din ingångslön är vad du har för utbildning. Om du har gått en utbildning för fastighetsförvaltare ökar chanserna till en högre ingångslön än om du saknar relevant utbildning sedan tidigare. Utbildningen är CSN-berättigad och du får stora möjligheter till att utöva dina kunskaper rent praktiskt under så kallade LiA-perioder.

Medellön

Medellönen för fastighetsförvaltare är cirka 42 000 kronor per månad medan en del topplöner ligger på upp mot 60 000 kronor per månad. Medellönen för fastighetsförvaltare ligger cirka 17 % högre än medellönen för den svenska genomsnittslönen, vilket ger goda ekonomiska förutsättningar för den som väljer yrket.

Påverka din lön

Det finns flera aspekter som påverkar ens lön, såsom tidigare erfarenhet, utbildning och geografisk plats; men det finns sånt som du själv kan göra för att påverka din lön inför nästa lönesamtal.

  • Du har specialistkunskaper
  • Du tar mycket ansvar inom flera områden
  • Du uppvisar goda resultat
  • Du utvecklas i din yrkesroll och bidrar till att utveckla din arbetsplats
  • Du hanterar svåra eller komplexa uppgifter
  • Du tar kliv till ledarroller

Diplomerad fastighetsförvaltare – få högre lön

En diplomerad fastighetsförvaltares lön är cirka 42 000 kronor per månad, medan en biträdande fastighetsförvaltares lön ligger betydligt lägre i genomsnitt: 34 000 kronor per månad.  Du kan gå vår utbildning till diplomerad fastighetsförvaltare på plats eller på distans. Utbildningen sträcker sig över 6 månader och ger dig goda möjligheter till att höja din lön som fastighetsförvaltare.

Fastighetsförvaltare (YH) Diplomerad fastighetsförvaltare