Från butikschef till systemutvecklare

13 mar 2023

Josefine Sjögren hade aldrig tänkt sig att arbeta med datorer. Men när hennes bröder, som båda jobbar som systemutvecklare, introducerade henne för YH-utbildningar och programmering som ett språk för datorer, började hon fundera på att ta steget in i IT-branschen.

Att hitta sin plats i IT-branschen

För Josefine var det inte självklart att söka sig till en karriär inom IT eftersom att hon inte hade några tidigare erfarenheter, men genom att se programmering som ett språk för datorer kändes det som en naturlig förlängning av hennes eget intresse för språk. Att Newton erbjöd en kostnadsfri preparandkurs i Programmering 1 gjorde valet ännu enklare.

"Jag tyckte att det var en perfekt chans att testa om det här verkligen var något för mig. Efter kursen var jag helt fast och insåg att jag verkligen ville jobba inom IT-branschen", säger Josefine.

Från butikschef till systemutvecklare

Innan Josefine började sin utbildning arbetade hon som butikschef på Pressbyrån. Men efter många år i branschen kände hon att det var dags att byta spår och arbeta med mer mental ansträngning än fysiskt arbete med kroppen.

"Det var en stor förändring, men jag kände att det var rätt för mig och jag är glad att jag tog steget. Jag ville utmana mig själv och utvecklas inom ett område som är väldigt viktigt och relevant idag", säger Josefine

En favoritkurs som knyter ihop kunskapen

Josefine har redan haft flera kursmoment under sin utbildning på Newton, men en favorit är kursen Webb- och applikationsutveckling. Hon uppskattar att kunna knyta ihop kunskapen inom back-end och front-end på ett verklighetsbaserat sätt, vilket hon tror kommer vara till stor nytta i framtida jobb.

Sökandet efter LIA-praktik

En viktig del av YH-utbildningen på Newton är praktikperioderna. För Josefine var det en krävande process att söka praktikplats, men efter att ha sökt närmare femtio företag fick hon till slut ett skarp "Ja". En plats på Reitan Convenience – 7-Elevens, Pressbyråns och PBX's huvudkontor där hon även kommer att ha nästa praktikperiod.

"Det gäller att ringa, maila, återkoppla och ligga på. Man behöver ha lite eld i baken, så att säga – precis som med mycket annat man vill lyckas med i livet". säger Josefine

Var inte rädda att ge er in i en ny bransch!

Som tips till dig som just nu står och balanserar uppmanar Josefine att inte vara rädda för att ge sig in i en ny bransch. Newtons Systemutvecklarprogram välkomnar studenter med olika bakgrunder och åldrar, vilket gör det möjligt att förbereda sig för en karriär inom IT oavsett vilken tidigare erfarenhet man har.

"Det jag gillar med vår klass är att vi har otroligt olika bakgrund och åldrar – ca tjugo års ålderskillnad mellan yngst och äldst, där vi kommer från tidigare yrken inom bl.a. bibliotek, sjukhus, restauranger eller butiker. Vilka grundkunskaper du än besitter – kan Newton förbereda dig för en framtida karriär inom IT", säger Josefine

Systemutvecklare .NET

Ansökan öppen
Malmö & Stockholm
2 år