Kontakta oss Kalendarium English Svenska
Logga in

Möt Michael – Newtons erfarna föreläsare inom Fastighetsekonomi

5 sep 2021

Att vi på Newton är stolta över den höga kvaliteten i våra utbildningar och fastighetsekonomi är ingen hemlighet. En stor del av framgångsfaktorn är inte bara vår långa erfarenhet inom utbildningsbranschen, utan även våra riktigt vassa lärare som är handplockade direkt från arbetslivet.

Michael Murphy undervisar inom fastighetsekonomi och kalkylering, något som både Newton och våra studenter är glada för. Vi ställde några korta frågor till Michael.

Berätta om din karriär!
– Jag är utbildad civilekonom, efter ett par år kom jag in på fastighetsekonomi och där har jag stannat de senaste 20 åren. Jag har bland annat arbetat som controller, ekonomichef och fastighetschef i olika nivåer, bland annat som chef för Lantmännens fastigheter i hela Sverige. Idag har jag ett konsultföretag vilket jag trivs fantastiskt bra med. Jag gillar att prata med folk, något som ingått i mina tidigare roller och när jag fick frågan 2013 började jag att undervisa på Newton inom fastighetsekonomi, investeringskalkylering samt kalkylering, ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. I min karriär är jag nog extra stolt över min förmåga att kunna förhandla, där resultatet i de förhandlingar som jag har genomfört har blivit bättre än jag kunde tro från början.

Vad lär sig studenterna i utbildningen som de kommer att ha nytta av i arbetslivet?
– Det väldigt viktigt att studenterna får en förståelse för hur den ekonomiska verksamheten kring en fastighet fungerar, både avseende vilka verktyg som används och vilket resultat dessa verktyg ger. När studenterna är klara med kursen ska de kunna göra beräkningar, värdera resultatet och kunna sätta informationen i ett större sammanhang. Sedan delar jag gärna med mig av mina erfarenheter, både roliga och mindre roliga, vilket ger bra case från arbetslivet.

Vad är det roligaste med att undervisa?
– Helt klart att jag får förmånen att lära känna nya människor, med olika bakgrunder och berättelser. Sen är det fantastiskt kul att arbeta med en klass och verkligen se när ”polletten trillar ned” och de förstår hur allt hänger ihop.

Ser du några trender inom fastighetsbranschen?
– Fastigheter är ju en ”evig” bransch. Hus och fastigheter kommer att finnas under lång tid, vi behöver någonstans att bo och verka i. De senaste åren har det skett en generationsväxling i branschen och fastighetsbolagen söker en hel del folk. Detta tror jag kommer att hålla i sig i ett antal år till, vilket är positivt för dagens studenter. Samtidigt har komplexiteten i dagens fastighetsaffärer ökat, så trenden är nog att fastighetsjobben successivt kommer att bli mer och mer specialiserade.

Varför ska man söka till en av Newtons diplomutbildningar?
– Diplomutbildningarna är relativt korta men intensiva, det gör att det är möjligt att kombinera ett arbetsliv samtidigt som man vidareutbildar sig. Upplägget bör vara attraktivt för arbetsgivare som vill investera i sin personal och låta dem vidareutveckla sig eller privatpersoner som vill ta steget vidare i sina karriärer.

Möt Michael – Newtons erfarna föreläsare inom Fastighetsekonomi