Möt producentstudenten Felicia Holländer

2 okt 2023

Har du någonsin funderat över vem som verkligen får filmens hjul att snurra? Vi har pratat med Felicia Holländer som går YH-utbildningen till producent inom film och tv på Newton.

Livet bakom kameran

En filmproducents roll är mångsidig och spännande! Det är producenten som får alla kreativa idéer att komma samman, skapar planer och ser till att allt flyter på smidigt. De är som hjärtat i varje film- eller Tv-projekt, som får allt att snurra. Vi har träffat Felicia Holländer som går Yh-utbildningen till producent inom film- och tv drama på Newton.

Hej Felicia, hur kommer det sig att du valt att gå utbildningen till producent?

—Jag är en utbildad skådespelerska med en stor passion för film, filmkonst, och struktur. Jag ville gräva djupare, förstå filmskapande från A till Ö och därför bestämde jag mig för att lära mig mer om livet som producent.

Hur skulle du beskriva dina lektioner?

—Definitivt ”learning by doing”, vi har till och med testat på stunt! Under de olika lektionerna har vi haft fantastiska diskussioner i klassen, öppna dialoger med lärarna, och utbytt perspektiv. Det har verkligen berikat oss alla!

Kan du berätta lite mer om kurserna du har tagit?

—Vi har dykt in i allt från ekonomi till personlig utveckling, och även lärt oss verktyg som är guld värda i producentbranschen, som Movie Magic Scheduling och Budgeting. Dessutom har vi diskuterat arbetsmiljö mycket – otroligt nyttigt!

Hur har det varit att ha lärare som även är aktiva inom branschen?

—Det är otroligt värdefullt! Deras erfarenheter och insikter ger oss relevant kunskap och praktiska råd som vi kan dra nytta av direkt.

Kan du berätta lite om din LIA-praktik?

—Under min praktik har jag fått skapa inspelningsschema, utforskat skatterabatter i Europa, sökt efter inspelningsplatser, samarbetat med skådespelare och varit med på filmpremiärer. En mångsidig och lärorik tid!

Slutligen, har du några råd till de som är intresserade av producentrollen?

—Om du har lite erfarenhet av branschen och känner att detta är spännande, tveka inte – sök! Det kommer definitivt att expandera dina horisonter och öppna nya dörrar.

Producent – utbildning för film och tv-drama

Stockholm
1.5 år