Sofia svarar på vanliga antagningsfrågor

16 apr 2024

Sofia Eriksson är antagningsansvarig hos oss på Newton Yrkeshögskola. Nu när sista ansökningsdagen närmar sig får vi många liknande frågor från blivande studenter. Här besvarar Sofia dessa, så läs vidare för att få värdefulla insikter direkt från henne om allt från behörighetstester till det Särskilda Provet och hur du kan öka dina chanser att bli antagen.

❓ Kan jag ansöka även om jag inte har alla nödvändiga betyg?

Ja, absolut! Vi förstår att alla inte kan ha komplett betygshistorik vid ansökningstillfället. Om du saknar betyg i centrala ämnen som Matematik, Engelska eller Svenska erbjuder vi behörighetsgivande tester. Detta innebär att du får en chans att visa att du har de kunskaper som krävs, trots att du inte har formella betyg. För de som behöver komplettera sina kunskaper i praktiska ämnen som Bygg och anläggning eller Programmering erbjuder vi kostnadsfria distanskurser. Dessa förbereder dig inte bara för behörighetsprov, utan ger även värdefulla insikter och färdigheter som du kommer att behöva i din framtida karriär. Allt detta, inklusive det Särskilda Provet, planeras att genomföras på en och samma dag för att göra processen så smidig som möjligt för dig.

❓ Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?

När din ansökan är mottagen, börjar vi omedelbart med en noggrann granskning av de dokument och uppgifter du skickat in. Om det visar sig att vi behöver mer information från dig, kommer vi att kontakta dig direkt. Detta kan handla om allt från att begära ytterligare dokument till att förtydliga viss information som du har angett. Vårt mål är att säkerställa att vi har en fullständig och korrekt bild av din bakgrund och dina kvalifikationer.

❓ Vad är det Särskilda Provet och hur förbereder jag mig?

Det Särskilda Provet är en central del av vår antagningsprocess och är utformat för att bedöma dina generella färdigheter och din förmåga att passa in i vårt utbildningsprogram. Detta prov är vanligtvis en gruppintervju där du och andra sökande får diskutera olika scenarier. Det testar din förmåga att samarbeta, kommunicera och tänka kritiskt. Även om du inte kan förbereda dig för de exakta diskussionsämnena, kan du förbereda dig genom att öva på att uttrycka dina tankar klart och tydligt och genom att vara redo att engagera dig aktivt i gruppdiskussioner.

❓ Hur går urvalet till om det finns fler sökande än vad det finns platser?

Om vi har fler behöriga sökande än tillgängliga platser, använder vi resultaten från det Särskilda Provet för att göra ett urval. Ditt resultat på detta prov, tillsammans med resultaten från eventuella behörighetsgivande tester och din övergripande ansökan, kommer att avgöra om du blir antagen till utbildningen.

Kom ihåg dessa viktiga datum:

  • 2 maj: Sista ansökningsdag.
  • 5 juni: Sista dag för komplettering av betyg om du har pågående studier.

📞 Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta mig på antagning@newton.se eller ring 08-410 456 00. Vi är här för att stödja dig genom hela ansökningsprocessen.

Att ansöka till en Yh-utbildning hos oss är början på en spännande resa. Vi ser fram emot din ansökan och hoppas få välkomna dig till Newton!

Preparandkurs – Bygg och anläggning

Distans
2 veckor