Systemutvecklare – ett jobb för dig som vill lösa problem!

3 mar 2020

Vad gör en systemutvecklare egentligen på dagarna? Jennifer Karlsson Gisslow och Markus Gustafsson har båda gått utbildningen Systemutvecklare (Java) på Newton i Göteborg. De berättar om utbildningen, hur det var att söka jobb efteråt och vad som är det allra bästa med att jobba med just systemutveckling!

Hej Jennifer! Hur kom det sig att du valde att gå just en Yh-utbildning? 

- Jag hade jobbat sedan studenten, bland annat som tekniker och servicebiträde i butik och ville gärna göra något nytt och hitta en utbildning som passade just mig, men som också kunde ta mig ut på arbetsmarknaden.

I tonåren hade Jennifer en blogg och behövde då jobba en del med front-end. Intresset för programmering fanns redan då och när hon funderade på vilken utbildning som hon skulle gå var det något hon tänkte på. Hennes man jobbar inom programmering och därför hade hon också en uppfattning hur arbetsmarknaden såg ut.

Närheten till arbetslivet och praktikmöjligheterna var anledningen till att hon valde att gå just en Yh-utbildning.

- Att inte bara kunna komma ut snabbt, utan att under utbildningen faktiskt få vara på ett företag och se hur det är att jobba - inte vänta till efter - var väldigt givande, fortsätter hon.


Jennifer jobbar som systemutvecklare

Namn: Jennifer Karlsson Gisslow
Ålder: 
28 år
Bor: Från Malmö, men bor i Göteborg sedan 8 år tillbaka
Utbildning: Systemutvecklare, Java
Gör: Jobbar som konsult på ÅF och hyrs ut till olika företag som systemutvecklare och testare


Vad var det bästa med att gå utbildningen till Systemutvecklare på Newton?

- Utbildningens upplägg! Vi hade många intressanta kurser under terminerna, men också väldigt mycket praktik. Lektionerna ger dig mycket kunskap, men det är en helt annan nivå när du är ute på olika arbetsplatser. Det var skönt att inte bara nöta teori och göra skolprojekt, berättar Jennifer.

Hur var det efter utbildningen, var det svårt att få jobb? 

- Det var inte så svårt! Jag fick mitt första jobb via min praktikplats. På sätt var praktikplatsen jättebra, trivs du så finns det ofta en möjlighet att få anställning. Efter att jag varit där ett tag ville jag testa något annat, så jag sökte jobb och fick tjänsten på ÅF som konsult där jag jobbar idag!

Jennifer jobbar som konsult på ÅF och är uthyrd till olika företag under varierande perioder. Hon tycker det är kul att få testa olika saker och jobba med olika projekt.

- Men nu har jag varit i samma projekt sen i april!

Berätta gärna mer om ditt yrke, vad gör du om dagarna?

- I dagsläget är jag uthyrd som testare.  Jag är den som kollar så att koden som produceras gör det som programmet ska göra och förväntas att göra. Upptäcker jag delar som inte fungerar återkopplar jag till de som skapar koden och säger vad som behöver fixas!

Jennifer har tidigare även jobbat som utvecklare, alltså den andra delen av produktionen, förklarar hon. En utvecklare är den som skriver koden och programmerar. Hon är utbildad inom programmeringsspråket Java.

Vad är det bästa med ditt arbete?

- Fördelen med mitt jobb är att det alltid finns nya saker att upptäcka, säger hon. Det finns alltid något att utveckla - som utvecklare och testare är man aldrig färdiglärd. Du kan alltid tänka i nya banor, ta en annan väg och lära dig nya metoder. I och med det utvecklas och utmanas du även som person!

Vem passar yrket för? 

- Det som är så kul med programmeringsbranchen är att du kan vara vem som helst! Så länge du tycker att utveckling i sig är kul så passar du för branschen, säger hon.

Men det är viktigt att du är lösningsorienterad och tycker det är kul att lösa kluriga frågor eller problem som dyker upp längs med vägen, menar Jennifer.

- Alla som jobbar med programmering är så olika, men att ha ett intresse för att lösa problem och ständigt vilja utvecklas med sitt yrke är en bra förutsättning, fortsätter hon.

Har du några tips till den som funderar på gå en utbildning till Systemutvecklare? 

- Gå en grundkurs i programmering först, då får man känna på om det är nåt man är intresserad av och samtidigt komma in i grunderna av programmering. Du får såklart lära dig från grunden på Yh-utbildningen, men det kan vara skönt att på känna lite på det!

Jennifer läste grundkursen på distans kurs via Uppsala universitet, men det finns många olika distanskurser. Eftersom hon jobbade samtidigt var det skönt att läsa just en distanskurs.

- Det finns kurser med olika programmeringsspråk, men det spelar inte så stor roll vilket du testar. Många begrepp och termer återkommer i alla språk. Det kan vara skönt att känna igen sig när man väl börjar den längre utbildningen, säger hon.


Markus jobbar som systemutvecklare

Markus Gustafsson har också läst Systemutvecklarutbildningen (Java) på Newton, och hade provat på en del olika kurser och jobb innan han hittade utbildningen som tog honom vidare i karriären.

Namn: Markus Gustafsson
Ålder: 
29 år
Bor: Uppväxt i Bro utanför Stockholm, bor i Göteborg sedan 2010
Utbildning: Systemutvecklare, Java
Gör: Jobbar som back-end-utvecklare (Java) på Telia


Hej Markus! Hur kom det sig att du hittade utbildningen till Systemutvecklare på Newton?

- Jag läste en kurs i Lingvistik där vi hade en liten del om programmering. Det var så jag fick upp intresset för det, berättar han.

Innan det utbildade Markus sig till musikalartist, men hoppade av utbildningen då det kändes för osäkert att jobba inom den branschen. Han jobbade sedan bland annat på ICA och som brevbärare och pluggade lite olika kurser på universitet. När han sedan hittade intresset för programmering var det flera saker som gjorde att han valde en Yh-utbildning.

- Jag var 26 år och hade inte så mycket CSN kvar att använda, så jag ville inte gå en för lång utbildning. Jag undrade om det gick att få ett bra jobb efter bara två års utbildning, men efter att jag frågat runt bland bekanta fick jag höra att det var lätt att få jobb med en Yh-utbildning, berättar han.

Han sökte efter skolor och sökte några olika, och kom sedan in på Systemutvecklare (Java) på Newton.

Varför valde du just utbildningen på Newton?

- De hade den mest seriösa antagningsprocessen och det var viktigt för mig. De verkade mena allvar, säger han.

Vad var det bästa med utbildningen? 

- Vi fick lära oss relevanta saker för arbetslivet! Jag har pratat med vänner som har gått långa ingenjörsutbildningar och när de sen kommer ut i arbetslivet så har det tyvärr inte lärt sig hur man jobbar på arbetsplatsen, berättar Markus. Vi fick testa massa olika moderna tekniker och faktiska använda teorin i praktiken!

Var det svårt att få jobb efter examen?

- Nej, det kändes väldigt lätt. Jag fick jobb omedelbart, säger han.

Markus jobbar nu som back-end-utvecklare (Java) på Telia. En kompis tipsade om möjligheten att jobba som hyr-konsult. Man jobbar som konsult i ett halvår, och trivs både du och arbetsgivaren efter det så kan du sedan gå över till att jobba på företaget. Han har nu jobbat på Telia i ett år och trivs bra.

Hur ser en vanlig jobbdag ut för en utvecklare då?

- Vi jobbar mycket i grupp och samarbetar ofta flera tillsammans. Vi har alltid morgonmöte om vad som står på agendan, var vi ligger till i olika projekt. Jag jobbar med att skriva kod och testa koden, för att kunna bygga upp produkter, förklarar han.

Just nu jobbar Markus med en av Telias produkter som heter MyBusiness och är en produkt för företagskunder.

Vad är det bästa med ditt jobb, och vad är mest utmanande?

- Det bästa är att man styr så mycket över sin egen tid! Innan jag utbildade mig jobbade jag med olika saker, och när jag satt i kassan på ICA hann jag knappt gå på toa, skrattar han.

- Det som är mest utmanande är att man alltid behöver lära sig så mycket om produkten som man utvecklar. För att göra saker korrekt och bra måste man veta varför man ska göra dem. För att kunna utveckla en funktion som hanterar frakturer måste man förstå hur de fungerar. Man behöver gå ner på djupet i produkten för att kunna göra ett bra jobb!

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

- Utveckla på fritiden, det är viktigt att samla på sig erfarenhet! Du lär dig vad som funkar och vad som inte funkar och det är bra inför arbetslivet. Utveckling får gärna vara ett intresse, inte bara ett jobb, säger Markus.