Fråga Jessika om Teknisk förvaltning

Newton fick en pratstund med Jessika på HSB om förvaltaryrket. Hur jobbar man som Teknisk förvaltare och är det sant att man behöver vara expert på teknik? Jessika har svaren!

Jessika Olsen, Teknisk förvaltare, HSB Norra Stor-Stockholm 

” Jag brinner för nya energikällor på fastigheter och tycker mitt jobb känns meningsfullt och roligt då jag hjälper mina kunder att satsa på ny hållbar energi som på lång sikt inte bara ger bättre miljö men också bättre ekonomi, säger Jessika Olsen, Teknisk förvaltare på HSB i Stockholm.


Vad gör en Teknisk förvaltare?
– I grunden är du egentligen fastighetsförvaltare men gärna med intresse för ny teknik i fastigheterna, förklarar Jessika.

Innebär det att du också måste vara expert på teknik?
– Inte alls, svarar Jessika. Som teknisk förvaltare delegerar jag arbetsuppgifter och samordnar fastighetsskötare, drifttekniker och entreprenörer som undersöker vattenledningar, undercentraler, brandskydd, VVS, el, tak, energikällor mm. På HSB har jag många kompetenta kollegor som är experter på nya energikällor och som med entreprenörers hjälp installerar den förnyelsebara energin i fastigheterna.

Har du det yttersta ansvaret gentemot kunden alltså?
– Det stämmer, svarar Jessika och ler. Det är det roligaste med mitt jobb; att jag varje dag får chansen att göra en kund nöjd och glad med hur vi löser problemen och tar hand om allt som rör deras boende.

Varför vill du rekommendera jobbet till andra?
– Det är ett varierande jobb där jag under en arbetsdag både träffar kunder och entreprenörer, sitter med på styrelsemöten i bostadsrättsföreningarna och samarbetar med mina kollegor och olika experter på HSB; jurister, ingenjörer, ekonomer, uthyrare, projektledare och teamledare. Roligt idag är också att fler tjejer än någonsin jobbar som Tekniska förvaltare, och det uppskattas internt men inte minst av våra kunder. På min avdelning är vi en tjej mer än killarna faktiskt.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Mötet med kunderna är det absolut roligaste i mitt jobb och att få göra dem nöjda och glada med lösningarna kring deras trivsel och boende. Sedan är det samarbetet med alla kollegor och entreprenörer som alla hjälps åt för kundens bästa. Det är ett varierat jobb där jag får arbeta med båda mina intressen, fastigheter och människor på samma gång, och det passar mig perfekt, avslutar Jessika.

Vad ska man kunna som Teknisk förvaltare?
Som Teknisk förvaltare ska jag kunna lite om mycket, säger Jessika.

 • Du ska vara intresserad av människor och förstå vad de behöver för att trivas i sin bostad eller arbetslokal
 • Du ska förstå hur tekniken i en fastighet påverkar fastighetens värde över tid
 • Du måste kunna samarbeta och kommunicera bra med både kunderna som bor i fastigheterna men också med entreprenörerna som ska reparera och underhålla byggnaderna
 • Vårt uppdrag är att se till att kunderna har trygga boenden där allt fungerar och till rätt pris, så grundläggande ekonomi är också viktigt

3 egenskaper för att trivas som Teknisk förvaltare, tipsar Jessika

 1. Gilla människor och social kompetens då du kommer i kontakt med många olika kunder, entreprenörer, experter och kollegor
 2. Intresse för hållbara fastigheter och boendemiljöfrågor
 3. Nyfiken på ny teknik och lösningar som håller i fastigheterna i många år

Ställ frågor till Jessica!


HSB SOM ARBETSGIVARE

 • Grundades 1923, är ett av Sveriges äldsta fastighetsföretag
 • Toppar bland Sveriges 100 bästa företag att arbeta på
 • Arbetar med värdegrunden ETHOS: engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke, samverkan
 • Medlemsägt företag med 4000 anställda
 • Förvaltar bostäder där vinsterna går tillbaka till medlemmarna

 

 

 

 

 


Information om utbildningen Teknisk förvaltare finner du här