Cliff om en karriär som Teknisk förvaltare i fastighetsbranschen

”Jag är så glad över att jag gick på Newton – med utbildningen fick jag bästa inkörsporten till bra jobb i fastighetsbranschen, säger Cliff som gick utbildningen Teknisk förvaltare på Newton och som arbetar idag som Teknisk förvaltare på Property Partner.

Bild: Cliff Wärme, Teknisk förvaltare på Property Partner.

Cliff Wärme, före detta student på Newtons utbildning Teknisk förvaltare, tog examen 2013. Hans familj hade hört talas om Newtons fastighetsutbildningar och Cliff ansökte och kom in. Nu är han Teknisk förvaltare på Property Partner.

Ansvarar för driften
I dag ansvarar Cliff för driften av fastigheterna åt fyra olika fastighetsägare och under sig har han sex fastighetstekniker. Jobbet innebär bland annat en del resor till fastigheterna i både Huddinge och Södertälje och avstämningsmöten med både kunder och fastighetstekniker på plats.

Skillnaden mellan teknisk förvaltning och fastighetsförvaltning
– Som teknisk förvaltare kan du även ta jobb som fastighetsförvaltare, men inte tvärtom, förklarar Cliff. I grunden läser du likadana kurser men som teknisk förvaltare måste du ha större kunskap om teknik och ditt arbete handlar mycket om hur du kan få ner kostnaderna genom att se över energiförbrukningen på fastigheterna. I konkurrensen om kunderna räcker det inte med att ha bra koll på driftoptimering och planerat underhåll på fastigheterna; som teknisk förvaltare idag måste du också gilla att prata med kunderna. Kunden förväntar sig snabb återkoppling och förmågan att kommunicera är viktig i yrkesrollen.

Praktiken ledde både till första jobbet och det nuvarande
– Min sista praktik på Akademiska Hus som är en statlig verksamhet ledde till min första anställning som förvaltningsassistent. Här fick jag tidigt ansvara för en större budget och hantera underleverantörer som genomförde renoveringsarbeten. Min första praktik gjorde jag på ett kommersiellt bolag, Jones Lang Lasalle, och tack vare min handledare från den praktiken blev jag rekommenderad av honom i min ansökan som ledde till min nuvarande anställning hos Property Partner.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen Teknisk förvaltare?
– Helheten, att förstå hur allt hänger ihop; teknik, juridik, ekonomi och kommunikation.
Newtons renommé i branschen har jag också haft stor nytta av, svarar Cliff. Alla jag möter i fastighetsbranschen vill anställa studerande från Newton. Studenterna kommer in på utbildningen i en stor konkurrens av många sökande och då vet företagen att man får duktiga personer ombord. Som student på Newton känner jag mig efterfrågad på arbetsmarknaden vilket är mycket positivt.
– Sedan är det bästa med utbildningen lärarna och utbildningsledarna som är otroligt engagerade i din utbildning och hur det går för dig. De stöttar dig då du ska söka praktik och hjälper dig klara de olika momenten i kurserna,…”man känner verkligen att de vill att du ska lyckas med din utbildning”, avslutar Cliff.

Läs mer om utbildningen Teknisk förvaltare här

Cliffs tre bästa tips på hur du lyckas med din utbildning och får jobb i branschen:

  1. Praktiken – se till göra praktik på olika bolag, tex både statligt och privat så att du ger dig själv chansen att testa skillnaden på att jobba inom helt olika verksamheter. Genom att testa olikheterna blir du säkrare på vad som passar dig bäst och du kan tacka ja till ett jobberbjudande som du kanske får på företaget redan under praktiken.
  2. Vad rädd om relationen med dina handledare, lärare, gästföreläsare, utbildningsledare; de kan bli din framtida chef eller kollega och de kan vara viktiga referenser som avgör om du får jobb eller inte då du söker.
  3. Var ödmjuk och prestigelös. Som nyexaminerad har du fortfarande mycket att lära dig om yrkesrollen och var snäll med dig själv och inse att det tar tid att lära sig jobbet perfekt. Bli inte chef för tidigt om du inte har erfarenhet av det sedan tidigare och inte redan är specialist på människor.

 Vad är roligast med ditt jobb?
– Variationen mellan arbetsuppgifterna är det roligaste! Blandningen mellan att vara ute hos kunden, att leda fastighetstekniker eller att administrera gillar jag, omväxlingen passar mig perfekt, avslutar Cliff.

Ställ dina frågor till Cliff här: cliff.warme@propertypartner.se
Läs mer här