Studiestart 17 augusti 2020
Studietakt Heltid
Studielängd 2 år

Om utbildningen

Utbildningsort: Stockholm, Göteborg eller Malmö


SISTA ANSÖKNINGSDAG HAR PASSERAT (4 MAJ). ÖPPEN FÖR SEN ANMÄLAN


Byggnadsingenjör – En viktig roll i byggandet av framtidens miljöer

Brinner du för byggteknik och digital utveckling? Med Newtons utbildning Byggnadsingenjör – Digitalt byggande kan du arbeta med att anpassa ny- och ombyggnationer till framtidens digitala lösningar och innovationer. I städerna byggs det mer än någonsin och bostadsbehovet är det största på länge. Just därför behövs det anställas mer modern och kompetent arbetskraft i byggbranschen, något det i nuläget är brist på. I utbildningen Byggnadsingenjör – Digitalt byggande ingår både praktik, projekt och teoretiska ämnen med målet att du efter avslutad utbildning besitter förmågan att planera, samordna och slutföra byggrelaterade projekt.

Vad gör en Byggnadsingenjör?

En byggnadsingenjör arbetar mycket kreativt i skapandet av byggprojekten men bär också ansvaret för att alla involverade i byggprocessen följer gällande lagar och regler. Ofta samarbetar du med arkitekter, entreprenörer och tekniska konsulter för att leda byggprojekten från början till slut. Yrket är omväxlande med många olika karriärvägar. Du kan arbeta med allt från husbyggnadsteknik till inomhusklimat, vägar, vatten och broar.

Utbildningen passar dig som:

 • Vill lära dig mer om digitala verktyg så som som CAD och BIM, samt få en förståelse för digitaliseringens samverkan och påverkan på byggnader och byggnationer
 • Trivs med när dagarna ser olika ut och arbetsuppgifterna varierar
 • Tycker om att leda och samordna projekt

Läs mer om utbildningen i denna intervju med Newtons utbildningschef Johanna


Nima – på praktik som VVS-ingenjör

Byggnadsingenjör - Digitalt byggande

Att få tag på Byggnadsingenjörer har under de senaste fem åren varit ett branschproblem. Orsaken är en kombination av en generell brist på Byggnadsingenjörer i branschen, samt att det finns en svårighet att få tag på rätt kompetens med mer praktisk erfarenhet. Generellt sett ligger byggsektorn efter när det kommer till digitalisering, och sådan kompetens är något som framöver kommer att efterfrågas.

 • 2 års heltidsstudier
 • 2 LIA-perioder om 12 veckor (praktik)
 • Lärarna har spetskompetens och rekryteras från näringslivet
 • Föreläsningar, självstudier, grupp-, och projektarbeten
 • CSN-berättigad

Kursöversikt

Grundläggande behörighet
För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du anses är behörig att antas till en utbildning om du

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper Byggnadsingenjör – Digitalt byggande

 • Lägst betyget E i Matematik 2 (A, B eller C) eller betyget Godkänd i Matematik B, eller motsvarande
 • Lägst betyget E i Bygg och anläggning 1 eller motsvarande

Saknar du behörighet i Bygg och anläggning 1?
Vi erbjuder en preparandkurs som motsvarar de särskilda förkunskapskraven inom bygg och anläggning 1. Endast de som söker till Newtons utbildning kan få tillgång till kursen. Läs mer här

Ansökningsinstruktion 2020

 • Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:
  • Byggnadsingenjör
  • Arbetsledare
  • CAD-ritare
  • Entreprenadingenjör
 • Ingångslönen för en byggnadsingenjör ligger runt 29 000, snittlönen 36 900 och topplöner kring 60 000.

Har du frågor om utbildningen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

 • Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter här.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Några av våra 200 samarbetspartners

YH-utbildningar ska leda till jobb. Hos oss får du aktuell, relevant kunskap och träning genom verkliga case, praktikfall. Och mer än 1000 timmars praktik (LIA). Klicka här och läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet!