English
English
Öppen för ansökan

Byggnadsingenjör – digitalt byggande

Öppen sen ansökan | Byggnadsingenjör i digitalt byggande är en utbildning som ligger i framkant av en bransch där du får vara med och forma framtidens hållbara byggnadsverk med fokus på de digitala delarna i ett byggprojekt. Newtons utbildning till Byggnadsingenjör ges i Stockholm och Malmö.

Byggnadsingenjör – utbildning med jobbchanser

Byggnadsingenjör är en utbildning med stora chanser till jobb – det märks inte minst på att det i städerna byggs mer än någonsin, vilket innebär ett stort behov av kvalificerad arbetskraft inom byggbranschen. Kompetensen hos en byggnadsingenjör i digitalt byggande blir allt mer efterfrågad i takt med att byggbranschen allt snabbare digitaliseras – i utbildningen får du lära dig hur du utformar byggnader med hjälp av digitala verktyg med hjälp av programvaror såsom CADBIM och Revit. Matematiska beräkningar som ligger till grund för byggkonstruktioner ingår också i utbildningen.

Att läsa till byggnadsingenjör på yrkeshögskola

Att läsa till byggingenjör på yrkeshögskola innebär att du får en unik möjlighet att kombinera praktik, projekt och teoretiska ämnen. Genom utbildningens två praktikperioder (12 veckor vardera) får du omsätta dina kunskaper i praktiken, vilket ger dig betydelsefull erfarenhet som du kommer att kunna dra nytta av och använda som språngbräda när det är dags att starta din karriär som byggnadsingenjör.

Efter avslutad utbildning är det konkreta målet att du ska besitta förmågan att planera, samordna och slutföra byggrelaterade projekt. För de flesta är utbildningen också vägen till arbete.

Saknar du behörighet i Bygg och anläggning 1?

Vi erbjuder en kostnadsfri förberedande kurs

Vi erbjuder en preparandkurs som motsvarar de särskilda förkunskapskraven inom bygg och anläggning 1. Endast de som söker till Newtons utbildning kan få tillgång till kursen. Läs mer om vår preparandkurs inom bygg och anläggning.

Mer information

Här hittar du mer information om rollen som byggnadsingenjör och praktisk information om utbildningen.

Vad gör en byggnadsingenjör?

När du kommer ut på arbetsmarknaden och börjar jobba som byggnadsingenjör landar du i en bred och kreativ roll med skapande av byggprojekt. Rollen innebär att dina arbetsdagar ser helt olika ut; ena dagen kan du arbeta med matematiska konstruktionsberäkningar; nästa dag säkerställer du att byggprocessens samtliga involverade följer gällande lagar och regler. För att leda byggprojekt från start till slut har du ett tätt samarbete med flera andra yrkesroller: entreprenörer, arkitekter och tekniska konsulter.

Yrket är omväxlande med många olika karriärvägar. Du kan arbeta med allt från husbyggnadsteknik till inomhusklimat, vägar, vatten och broar.

Ta reda på vad du kan förvänta dig i lön som byggingenjör.

Karrirärguide för byggingenjörer

 • Utbildningen passar dig som:
  Vill lära dig mer om digitala verktyg såsom CAD och BIM, samt få en förståelse för digitaliseringens samverkan och påverkan på byggnader och byggnationer
  Trivs när dagarna ser olika ut och arbetsuppgifterna varierar
  Tycker om att leda och samordna projekt
  Är matematiskt lagd och har en god problemlösningsförmåga

Efter avslutad byggingenjörsutbildning

Efter avslutad byggingenjörsutbildning kan du bland annat arbeta som:

 • Byggnadsingenjör
 • Arbetsledare
 • CAD-ritare
 • BIM samordnare

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet
För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till vår byggnadsingenjörsutbildning om du:

1. … har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,

2. … har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,

3. … är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller

4. … genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen att man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan den som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper Byggnadsingenjör – Digitalt byggande

 • Lägst betyget E i Matematik 2 (A, B eller C) eller betyget godkänd i Matematik B, eller motsvarande
 • Lägst betyget E i Bygg och anläggning 1 eller motsvarande

Saknar du behörighet i Bygg och anläggning 1?
Vi erbjuder en preparandkurs som motsvarar de särskilda förkunskapskraven inom bygg och anläggning 1. Endast de som söker till Newtons utbildning kan få tillgång till kursen. Läs mer om vår preparandkurs inom bygg och anläggning.

Ansökningsinstruktion

Datorkrav

Under din studietid behöver du en egen bärbar dator då tentamen och inlämningsuppgifter kommer vara digitala under utbildningen.

Det går inte att använda sig av chromebook datorer då dessa ej fungerar med Newtons programvara för tentamen.

Under din utbildning kommer du rita med programvaror från Autodesk som är optimerade för Windows och därför rekommenderas Windows för alla som går byggnadsingenjör.

Kursöversikt

Läs mer om kurserna här – Detaljerad kursöversikt

Personlig utveckling och färdighetsträning
Personlig utveckling och färdighetsträning, grund (10 yh-poäng)
Personlig utveckling och färdighetsträning, fortsättning  (5 p)

Juridik
Entreprenadjuridik (20 p)

Digitalt byggande
BIM-modellering (25 p)
CAD-konstruktion (15 p)
CAD/BIM – modellering, fortsättning (20 p)

Byggteknik
Bygg- och anläggningsprocessen (25 p)
Byggteknik (30 p)
Byggnadsstatik för hållbart byggande (25 p)
Tillämpad matematik för Byggnadsingenjörer (25 p)
Projektkalkylering (20 p)

Kommunikation och samarbete
Kommunikation och ledarskap (10 p)
Ämnesövergripande projekt inom bygg (30 p)

LIA-perioder
LIA 1 (60 p)
LIA 2 (60 p)

Examensarbete
Examensarbete (20 p)

5 yh-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier

Byggnadsingenjör – Utbildning – Stockholm

Efter avslutad utbildning till byggnadsingenjör med inriktning på digitalt byggande kommer du att ha all den kunskap och kompetens som efterfrågas av branschen. Vi har ett tätt samarbete med företag i Stockholm som också vittnar om en stor efterfrågan av arbetskraft. Den teoretiska undervisningen kommer du att ha stor nytta av, inte minst under dina praktikperioder, men även i det kommande arbetslivet.

Hitta hit!

Undervisning sker på Malmvägen 1 i utkanten av centrala Stockholm. Närmsta tunnelbanestation är Gärdet.

Byggnadsingenjör – Utbildning – Malmö

Det finns en stor efterfrågan på byggnadsingenjörer med kunskaper inom digitalt byggande. Under vår utbildning får du den kunskap som behövs för att möta branschens krav och önskemål. Varva teori med praktik och omsätt dina kunskaper samtidigt som du får en första fot in i branschen. Vi samarbetar med flera framstående företag i Malmö.

Hitta hit!

Undervisningen sker på Bulltoftavägen 65C i Malmö med närhet till Malmö Central. Närmsta hållplats är Beijers park eller Kirseberg kyrka, men det är också smidigt att ta sig hit med tåg.

Fler relaterade YH-utbildningar

Är du intresserad av att studera en Yh-utbildning men inom ett annat yrke? På Newton är vi stolta över att kunna erbjuda YH-utbildningar inom fastighetsbranschen. Du kan exempelvis läsa Fastighetsförvaltare – YH eller Teknisk förvaltare – Utbildning (YH). Vi erbjuder även utbildningar och kurser inom flera andra områden och branscher också.

Läs intervjun med Kalle som gör sin LIA som konstruktör på Kåver & Mellin.

Allmänna villkor

Här kan du läsa Newtons Allmänna Villkor

YH-UTBILDNING

ORT & STARTDATUM

Stockholm | Vecka 33
Malmö | Vecka 33

OMFATTNING

2 års heltidsstudier

POÄNG

400

SISTA ANSÖKNINGSDAG

27 augusti 2024

CSN-BERÄTTIGAD

Kontakt Malmö

Patrik Fridh

Utbildningsledare

patrik.fridh@newton.se

Kontakt Stockholm

Mia Inde

Utbildningsledare

mia.inde@newton.se

Studentintervjuer

Nyfiken på andra Yh-utbildningar?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!

Välj ort

Ansökan sker på yh-antagning.se