Fastighetsekonomi - utbildning för ansvar
Arbetar du med fastighetsekonomi ska du kunna ta ett resultat- och budgetansvar för de fastigheter som du är ansvarig för. Med Newtons utbildning Diplomerad Fastighetsekonom ökar din förståelse för ekonomiska beslut inom fastighetsbolag och du kan enklare göra korrekta ekonomiska bedömningar. Du får bland annat lära dig olika metoder och verktyg för budgetering, kalkylering och lönsamhetsbedömning.
Läs vidare om utbildningen till diplomerad fastighetsförvaltare, eller anmäl dig direkt!
Anmäl dig här!
Läs till fastighetsekonom på distans
Newtons utbildning till Diplomerad fastighetsekonom är en kurs du läser på distans under tre månader på deltid. Kursstart är i februari 2023.
Så kan du använda kunskaperna från utbildningen
Den svenska fastighetsmarknaden är för närvarande starkt inriktad på de enskilda fastigheternas ekonomiska resultat och deras framtida lönsamhetspotential. I utbildningen "Diplomerad fastighetsekonomi" kommer vi också att undersöka fastighetsekonomi från ett fastighetsförvaltares perspektiv, både för enskilda fastigheter och fastighetsportföljer.
Som Diplomerad fastighetsekonom kan du:
1. Budgetera
2. Ekonomiskt analysera den löpande ekonomin
3. Utföra analyser för värdeskapande åtgärder
4. Genomföra värderingar på enskilda fastigheter och på fastighetsportföljer
Du har också en förståelse för det skattemässiga regelverket som berör fastighetsverksamheten.
Läs vår artikel om förändrade villkor i fastighetsbranschen och vikten av att fler på fastighetsbolaget besitter fastighetsekonomisk kunskap
Diplomutbildningar med Newton
Är du intresserad av våra övriga diplomutbildningar inom fastighetsbranschen? Utöver vår utbildning i fastighetsekonomi kan du också läsa till diplomerad fastighetsförvaltare eller vår projektledare/bygg-utbildning som båda ger dig en diplomering efter avslutad utbildning.
Budgetering och ekonomiska planer för fastigheter
- Den löpande ekonomin i en fastighetsportfölj bevakas löpande, både avseende vad som hänt bakåt i tiden och kanske viktigare vad som kommer att hända i framtiden.
- Budgetering och ekonomiska prognoser för enskilda fastigheter är ett stående arbetsmoment i de flesta fastighetsbolag för att fånga framtida kostnader och intäkter.
Ekonomisk analys och redovisning av fastigheter
- Lika viktigt som att följa den löpande ekonomin, lika viktigt är det att kunna göra ekonomiska analyser av det egna beståndet för att kunna identifiera effektiviserings- och utvecklingspotentialer för att på så sätt förbättra fastighetens värdeutveckling.
Kalkyleringsmetoder
- Fastigheter är en verksamhet som kräver relativt stort kapital där målsättningen är att kapitalet, över förhållandevis lång tid, ska generera ett löpande kassaflöde och en värdeutveckling.
- För att kunna säkerställa detta görs löpande ekonomiska kalkyler.
Vi går igenom de vanligaste kalkylmetoder, både i teorin och med hjälp av övningar för att kunna beräkna lönsamheten i olika fastighetsinvesteringar samt hur de påverkar fastighetens värdeutveckling.
Fastighetsvärdering
- De senaste åren har fastighetsmarknaden blivit allt mer transaktionsintensiv, det vill säga, antalet köp och försäljning av fastigheter har ökat kraftigt, varför fastighetens värdeutveckling, på kort och lång sikt är av stor betydelse.
- Fastighetsmarknaden
- Vi fortsätter med exempel och övningar gällande fastighetsvärdering
Skatt och taxering
- Fastighetstaxering och fastighetsskatt
- Fastigheter är ett område som påverkas av skattelagstiftningen på många olika sätt, beroende på hur fastighetsverksamheten är organiserad.
- Då Skattelagstiftningen är relativt omfattande görs en kortfattad beskrivning av de vanligaste skatterna inom fastighetsmarknaden
Fastighetssanktioner
- Då fastighetsmarknaden är en volatil marknad är dess aktörer/investerare mycket intresserade att ständigt göra beräkningar om vilka risker som tas i olika delmarknader.
- Målsättningen är att ha en fastighetsportfölj som årligen levererar en jämn avkastning.
- Vi går igenom teorin och gör återkopplingar till tidigare avsnitt.
- 12 tillfällen a 4 timmar – 48 timmar lärarundervisning.
Samt 12 timmar med självstudier.
- Kombineras normalt med heltidsarbete
- Teoretiska föreläsningar
- Räkneövningar
- Diskussioner och exempel från olika situationer i verkligheten.
Vid sidan om de lärarledda lektionerna kommer ni också bedriva självstudier där ni indelade i grupper hittar en gemensam tid och plats för att arbeta med projektet som ingår i utbildningen.
För diplom krävs
- Godkänt på samtliga kunskapskontroller
- Examinerande inlämningsuppgift som ligger till grund för Diplomeringen. Efter inlämning bedöms ditt arbete av lärare och vid godkänt erhåller du ett diplom.
Schema & kursöversikt | HT23 | DISTANS – 11 sep
Schema & kursöversikt | VT24 | DISTANS – 20 feb
Efter utbildningen har du lärt dig:
- Innebörden och använda de ekonomiska begreppen som används inom fastighetsekonomin för att analysera effektivitet och avkastningsförmåga
- Du kan upprätta budget och prognoser för enskilda fastigheter eller ett fastighetsbestånd
- Att redogöra och beräkna fastighetens löpande ekonomi
- Beräkna lönsamheten i olika fastighetsinvesteringar samt hur de påverkar fastighetens värdeutveckling
- Förståelse för den skattelagstiftning som är relevant för fastighetsmarknaden, både avseende löpande drift, uthyrning och transaktioner av fastigheter samt fastighetsbolag
- Kan utföra marknadsanalyser och fastighetsvärderingar
- Du kan analysera kassaflöden samt deras påverkan på olika affärsmöjligheter, både avseende fastighetens värdeutveckling och i uthyrningssituationer
Utbildningen vänder sig till
Utbildningen vänder sig till dig som idag är aktiv inom fastighetsbranschen och vill utveckla dina kunskaper inom fastighetsekonomi. Alternativt att du har ekonomisk bakgrund och vill nischa dig mer mot fastighetsekonomi.
Arbetsmarknaden för fastighetsekonomer
Med en utbildning i fastighetsekonomi blir du eftertraktad på arbetsmarknaden. Som bygg- och fastighetsekonom har du en bred kunskapsbas som efterfrågas hos flera arbetsgivare och med kompetens inom ekonomi, administration, juridik och teknik kan du jobba både operativt och analytiskt. Din framtida arbetsgivare kan finnas inom både privat och offentlig sektor i form av fastighetsägare, fastighetsbolag och byggföretag.