Studiestart 19 augusti 2019
Studietakt Heltid
Studielängd 2 år

Om utbildningen

STARTAR EJ HT20


Gör Sverige säkert – bli IT-säkerhetstekniker

IT-säkerhet blir allt viktigare och nödvändigare. Under det senaste året har vi i pressen kunnat läsa om flertalet stora IT-skandaler hos myndigheter som Transportstyrelsen, Polisen och Regeringskansliet där IT-säkerheten varit under all kritik. Slarv, oaktsamhet, otydliga instruktioner, tekniskt undermåliga lösningar får oönskade effekter såsom dataintrång, integritetskränkande aktiviteter, stöld av data och koder, industrispionage, valmanipulation och mycket annat. Genom att skapa bättre IT-säkerhet på företag kan du nu vara med och göra Sverige säkrare.

Vad gör en IT-säkerhetstekniker?

Som IT-säkerhetstekniker arbetar du med säkerhetsanalyser för att förebygga och varna om sårbarheter och hot. Du löser även problem och incidenter när de väl har inträffat. Komplexiteten i IT-systemen ökar, och tillsammans med den ökade integrationen av IT i arbetsmiljöer ökar också risken för attacker och intrång av obehöriga. Yrkesrollen finns på stora företag, organisationer och på myndigheter. Likaså kan du arbeta som IT-säkerhetstekniker på mindre företag och konsultbyråer med känslig information som behöver skyddas mot intrång och hot.

IT-säkerhetstekniker passar dig som

 • Vill arbeta i en spännande miljö med utmaningar som kräver kreativitet
 • Är en problemlösare med tekniskt intresse
 • Har initiativförmåga och tycker om att driva och leda projekt

Newton – specialiserade på IT

Förutom goda möjligheter till ett välbetalt jobb ger Newtons utbildning dig alla möjligheter till en lyckad karriär inom IT-branschen. Genom Newtons nära samarbete med framstående branschföretag, är utbildningen utformad efter kompetenskraven som företag idag efterfrågar. Med utbildningens två praktikperioder får du värdefull praktisk erfarenhet, och det finns även goda möjligheter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare.


Ted – studerar till IT-säkerhetstekniker

it-säkerhetstekniker

Enligt branschrapporter saknas globalt en miljon personer inom IT-säkerhet. Vill man ha ett jobb ska man helt enkelt utbilda sig inom IT-säkerhet, området kommer definitivt att fortsätta växa.

 • 2 års heltidsstudier
 • 2 LIA-perioder om 12 veckor (praktik)
 • Lärarna har spetskompetens och rekryteras från näringslivet
 • Föreläsningar, självstudier, grupp-, och projektarbeten
 • CSN-berättigad

Kursöversikt

Behörighet till yrkeshögskolan
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper IT-säkerhetstekniker

 • Datorteknik
  Har lägst betyget E i någon av de gymnasiala kurserna inom data- och kommunikationsteknik, exempelvis Datorteknik 1a/b, Dator- och nätverksteknik eller motsvarande
 • Engelska B/6 
  Har lägsta betyget Godkänt/E i Engelska B/6 eller motsvarande.
 • Nätverksteknik
  Har lägst betyget E i någon av de gymnasiala kurserna inom nätverksteknik, exempelvis Nätverksteknik eller Nätverkssäkerhet, eller motsvarande.

Saknar du behörighet i datorteknik och/eller nätverksteknik?
Vi erbjuder en preparandkurs som motsvarar de särskilda förkunskapskraven inom nätverksteknik och dator- och kommunikationsteknik. Endast de som söker till Newtons utbildning kan få tillgång till kursen.
Läs mer här

Ansökningsinstruktion 2019

 • Efterfrågan på kunnig personal inom IT-säkerhet ökar kraftigt. Enligt branschexperter och rapporter ökar hoten mot företag och myndigheter lavinartat. Rapporter berättar att det globalt saknas över en miljon personer inom IT-säkerhetsområdet.
 • Efter Newton utbildning till IT-säkerhetstekniker kan du arbeta som:
  • IT-säkerhetstekniker
  • IT-säkerhetsanalytiker
  • Datasäkerhetskonsult
 • Ingångslönen för en IT-säkerhetstekniker ligger runt 29 500 kr, snittlönen 35 500 kr och topplöner från 50 000 kr.