Studiestart 19 augusti 2019
Studietakt Heltid
Studielängd 2 år

Om utbildningen

STARTAR EJ HT20


Testare av mjukvara, applikationer och tjänster är ett varierande och lärorikt yrke

Gillar du att vara den som först hittar buggar och brister? Arbetet med att hitta buggar i mjukvara, applikationer och tjänster är idag viktigare än någonsin för företag. Google, Facebook och Reddit belönar Testare och etiska hackers med stora summor om de upptäcker brister före någon annan. Är du buggarnas nästa mästerdetektiv?

3 fördelar med jobbet

 1.  Du får möjlighet att testa ny och ej tidigare släppt mjukvara
 2.  Du blir orädd och van att ställa obekväma frågor
 3. Du får direkt återkoppling på vad effekten av ditt arbete blev och om det funkar

Vad gör en Testare?

Som Testare jobbar du med IT-system och applikationer som ska utvecklas eller förändras. Du testar och kontrollerar användarvänligheten och funktionaliteten innan system börjar användas. Testarens roll är viktig då datasystemen blir allt mer komplexa, och förändringar i olika system påverkar flera delar i verksamheten. Testare arbetar ofta tillsammans med systemutvecklare och de som har beställt systemen. I denna yrkesroll är du en lagspelare, och det är vanligt att du fungerar som projektledare genom att organisera arbetet för de som deltar i testandet. Beställare och användare av ett nytt system behöver också få hjälp och instruktioner av Testaren.

Testare passar dig som

 • Är tekniskt intresserad, noggrann, strukturerad och lösningsorienterad
 • Är socialt kompetent med drivkraft och initiativförmåga
 • Tycker om att driva och leda projekt

Newton – specialiserade på IT

Förutom goda möjligheter till ett välbetalt jobb ger Newtons utbildning dig alla möjligheter till en lyckad karriär inom IT-branschen. Genom Newtons nära samarbete med framstående branschföretag, är utbildningen utformad efter kompetenskraven som företag idag efterfrågar. Med utbildningens två praktikperioder får du värdefull praktisk erfarenhet, och det finns även goda möjligheter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare.


Sherry – studerar till Testare

Testare


Testare – förr och nu 

Lyssna på Lena Wiberg från AFA Försäkring när hon berättar om karriärvägar för Testare.Testare

Newtons utbildning Testare har betytt att jag är betydligt närmare att få en anställning samt att jag kan bidra så att kvaliteten i mjukvara och applikationer ökar. — Daniel Mossberg, före detta Newtonstuderande

 • 2 års heltidsstudier
 • 2 LIA-perioder om 12 veckor (praktik)
 • Lärarna har spetskompetens och rekryteras från näringslivet
 • Föreläsningar, självstudier, grupp-, och projektarbeten
 • CSN-berättigad
 • Programmering inom C# och Java

Kursöversikt

Behörighet till yrkeshögskolan
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning. Man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper Testare IT

 • Lägst betyget E i Engelska 6 eller betyget Godkänd i Engelska B, eller motsvarande
 • Lägst betyget E i Programmering 1 eller motsvarande

Saknar du behörighet i programmering?
Vi erbjuder en preparandkurs som motsvarar de särskilda förkunskapskraven inom programmering 1. Endast de som söker till Newtons utbildning kan få tillgång till kursen.

Ansökningsinstruktion 2019

 

 • Efterfrågan på Testare och Testledare kommer att öka de kommande tio åren. Ökningen sker framför allt i informations- och kommunikationsföretag, men antalet sysselsatta ökar också inom andra typer av konsultföretag. Allt fler appar och digitala tjänster utvecklas, och de måste testas innan de kan användas.
 • Efter Newtons utbildning till Testare kan du bland annat arbeta som:
  • Testare
  • Mjukvarutestare
  • Testledare
 • Ingångslönen för en Testare ligger runt 28 000 kr, snittlönen 31 500 kr och topplöner från 45 000 kr.