Studiestart 19 augusti 2019
Studietakt Heltid
Studielängd 2 år

Om utbildningen

STARTAR EJ HT20


VVS-ingenjör – en arkitekt för fastighetens luft, vatten och temperatur

Det är för kallt. Det är för varmt. Det drar. Det tar lång tid för vattnet att bli varmt. Luften är dålig i rummet. Fläktsystemet verkar inte fungera – Alla hus, lägenheter, lokaler och utrymmen har det gemensamt att man vill hitta en balans och få kontroll på inneklimatet och på kostnaderna. Det är här som en VVS-ingenjör kommer till sin rätt redan innan byggnationen eller ombyggnationen, tillsammans med arkitekten ser VVS-ingenjören till att få alla pusselbitar på rätt plats.

Vad gör en VVS-ingenjör?

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör är du med och skapar energieffektiva och innovativa lösningar för inomhusmiljöer i fastigheter såsom kontor, bostäder och industrier. Du kan jobba som projektledare där du ansvarar för projektering och installation av VVS-system, eller som konstruktör där du designar och skapar VVS-system i olika rit- och beräkningsprogram. Karriärvägarna är många.

VVS-ingenjör passar dig som

 • Vill arbeta i en bransch som präglas av innovation, teknik och energieffektivisering
 • Är tekniskt kunnig och vill konstruera avancerade VVS-system
 • Är nyfiken på projektering med CAD i 3D

Newton – specialiserade på Fastighet

Förutom goda möjligheter till ett välbetalt jobb ger Newtons utbildning dig alla möjligheter till en lyckad karriär inom bygg- och fastighetsbranschen. Genom Newtons nära samarbete med framstående branschföretag, är utbildningen utformad efter kompetenskraven som företag idag efterfrågar. Med utbildningens två praktikperioder får du värdefull praktisk erfarenhet, och det finns även goda möjligheter att knyta kontakter med framtida arbetsgivare.

Nima – på praktik som VVS-ingenjörVVS-ingenjör

Det finns ett jättestort rekryteringsbehov av VVS-ingenjörer idag. Vi kommer att anställa 10-15 nya VVS-ingenjörer inom en tvåårsperiod så utbildningar inom VVS behövs verkligen! Just nu tävlar arbetslivet om nyutbildad personal!

 • 2 års heltidsstudier
 • 2 LIA-perioder om 12 veckor (praktik)
 • Lärarna har spetskompetens och rekryteras från arbetslivet
 • Föreläsningar, självstudier, grupp-, och projektarbeten
 • CSN-berättigad

Kursöversikt

Behörighet till yrkeshögskolan
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar de ovanstående kraven i punkt 1
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper VVS-Ingenjör
Nationellt program i gymnasieskolan:
Ett högskoleförberedande program, VVS- och fastighetsprogrammet, eller motsvarande

Kurser:

 • Lägst betyget E i Svenska 2 eller betyget Godkänd i Svenska B, eller motsvarande
 • Lägst betyget E i Matematik 2 (A, B eller C) eller betyget Godkänd i Matematik B, eller motsvarande
 • Lägst betyget E i Engelska 5 eller betyget Godkänd i Engelska A, eller motsvarande
 • Lägst betyget Godkänd/E i någon av de gymnasiala kurserna Ellära 1, Energiteknik 1, Mät- och reglerteknik, Mät- och styrteknik, Verkstadsteknik, Praktisk ellära, Systemuppbyggnad, Värmelära, Verktygs- och materialhantering, VVS-teknik, Ventilationsteknik, Fastighetsservice eller motsvarande kunskaper från andra kurser alternativt arbetslivserfarenhet.

Ansökningsinstruktion 2019

 • Det råder en stor brist på VVS-ingenjörer i Sverige och efterfrågan på arbetsmarknaden är stor. Detta som en konsekvens av den ökade nyproduktionen av byggnader och bostäder samt att äldre fastigheter behöver renoveras. VVS-branschen präglas av stor teknisk utveckling med fokus på energi och miljö.
 • Efter Newtons utbildning till VVS-ingenjör kan du arbeta som:
  • VVS-ingenjör
  • VVS-projektledare
  • VVS-konstruktör
  • VVS-projektör
 • Ingångslönen för en VVS-ingenjör ligger runt 29 000 kr, snittlönen 36 500 kr och topplöner kring 60 000 kr.