Studentintervjuer

LIA-praktik på distans – Mattis berättar

Mattis Vainikainen har sedan barnsben drömt om att arbeta med teknik och programmering. När han stod inför ett karriärbyte var valet av utbildning självklart. Idag studerar han till Systemutvecklare .NET på Newton och har nyss gjort sin LIA-praktik på distans hos Plejd i Göteborg.

En spännande karriärresa

Mattis är 42 år och studerar sista terminen på Newtons Systemutvecklarutbildning i .NET. Han bor utanför Göteborg med sambo och tre barn. De senaste åren har han arbetat som elevassistent på högstadiet samt drivit eget företag som personlig tränare. Idag gör han praktik på Plejd – ett svenskt företag som utvecklar produkter och tjänster inom belysning och hemautomation.

Berätta om din LIA-praktik på Plejd!
- Den första LIA-perioden var riktigt spännande och givande. Handledaren Iman hörde av sig redan innan sommaren med uppmaningen att vi skulle läsa på om Blazor som är ett relativt nytt ramverk på marknaden där programmeringsspråket C# används. Så det var bara att plugga på under sommaren för att snabbt kunna komma igång att arbeta med det sen när LIA-praktiken startade.

Vad har du fått göra under din praktik?
- Vi var fyra personer från samma klass som arbetade ihop i ett team och det funkade jättebra. Vi fick i uppgift att skapa en visuell applikation som visade resultatet från olika tester som Plejd genomför för att testa sina produkter. Vi delade upp oss i två grupper där den ena mestadels körde frontend och den andra backend. Vi använde oss utav Blazor samt arbetade mot Plejds databas (MongoDB). Det var väldigt stora mängder data vi fick lära oss att hantera vilket var kul. Projektet blev riktigt lyckat.

En utmaning med praktik på distans

Till följd av rådande omständigheter var Mattis LIA-praktik till stor del förlagd på distans. Gruppen använde sig av Slack för att få svar på frågor och bokade möten med handledaren så att de kunde komma till kontoret när det var relativt folktomt för att visa upp projektet de jobbade på. Han berättar om omställningen:

- Att praktisera på distans var till en början väldigt krävande. Då Blazor är ett nytt ramverk så var det inte så många som hade kunskapen att hjälpa oss utan vi fick lösa det tillsammans som grupp. Det är alltid lättare att direkt kunna gå med sina frågor till en ansvarig. Men efter ett tag så kändes distansformatet väldigt enkelt och smidigt. Det gäller bara att ha en bra struktur på arbetet så att det inte blir rörigt.

Vad är planen framåt?
- Nu är planen att avsluta utbildningen och börja arbeta som utvecklare. Jag längtar tills dess att jag får vara en del utav ett företag där jag får lösa problem samt utveckla nya saker. Efter utbildningen på Newton har jag planer på att studera vidare. Jag vill gärna utvecklas ännu mer inom React, Python samt Typescript. Allt för att bli en ännu vassare utvecklare!