Studentintervjuer

Så fick Jonathan jobb direkt – tack vare Newton

Trots ett stort intresse för datorer och programmering var det i princip omöjligt för Jonathan Schramm att få ett jobb inom området. För att göra det krävdes betyg, kontakter och erfarenhet – något han fick genom utbildningen Systemutvecklare .NET hos yrkeshögskolan Newton.

Det råder ingen större brist på jobb på arbetsmarknaden för den som är datorintresserad, men när Jonathan Schramm försökte komma in i branschen upptäckte han dock snabbt att det var av det svårare slaget.

– Trots att jag redan var väldigt datorintresserad så var det svårt, och jag insåg att jag behövde papper som kunde styrka mina faktiska kunskaper och en LIA-plats (Lärande i arbete), förklarar han.

”Jättekul och spännande”
Med vetskapen om att han behövde hitta en utbildning vände han sig till internet för att hitta den alldeles optimala. Utbudet var tämligen brett och efter en längre tids jämförelse föll valet på Newton och deras två år långa utbildning Systemutvecklare .NET i Stockholm.

– Jag jämförde väldigt länge och kände att Newton verkade vara en av de allra bästa yrkeshögskolorna i Stockholm, så jag sökte dit och antogs. Det var självklart jättekul och spännande att få ta sina kunskaper och applicera dem i arbete, men även att lära sig en hel del nytt.

Utbildningen gick precis så bra som Jonathan hade önskat, och han berättar att det var mycket tack vare hans självlärda programmeringskunskaper sedan innan. Han menar även att han framför allt lärde sig oerhört mycket inom områden såsom projekt, metodik och samarbete i grupp.

– Det är förstås väldigt svårt att lära sig hur man ska arbeta inom större projekt om man inte har en grupp att samarbeta med. Som grädde på moset så hade jag väldigt trevliga klasskamrater och jag har god kontakt med ett gäng av dem än i dag.

Fick jobb direkt
Innan examinering hade två stycken LIA-perioder genomförts, vilka Jonathan spenderade på cybersäkerhetsföretaget TrueSec. Efter examineringen fick han ett jobb där direkt, och slapp således söka ett på egen hand.

– Newtons utbildning hjälpte mig på många olika sätt, såklart, men det kanske allra främsta var att det gav mig en välbehövlig spark i rätt riktning. De visade mig hur jag kunde söka LIA hos olika it-företag, och det visade sig ju väldigt givande. säger han och avslutar:

– Nu i efterhand har jag dessutom precis det som jag saknade till en början. Betyg, kontakter och erfarenhet.