English
English

Yrkes­högskola

Antagning & Ansökan

Hitta svar på dina frågor om antagning till yrkeshögskolan hos oss. Upptäck vad som krävs, viktiga datum, ansökningsprocessen och allt annat du behöver veta. Börja din resa idag!

Studera på Newton

Är du redo att ta nästa steg i ditt liv? Med en YH-utbildning från Newton får du den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Framtiden är din, vilken väg väljer du?

Korta Yh-kurser på Newton

De korta Yh-kurserna ger dig som redan är verksam på arbetsmarknaden, har relevant erfarenhet eller studerar en unik möjlighet att fördjupa dina kunskaper under 12 veckor. Kurserna är kortare än Yh-program, CSN-berättigade och kan enkelt kombineras med arbete eller pågående studier.

Studentintervjuer

Vanliga frågor & svar

Här kan du se några av våra vanligaste frågor och svar.

Vad menas med öppen för sen ansökan?

När en utbildning har texten ”Öppen för sen ansökan” innebär det att du fortfarande har möjlighet att lämna in en ansökan till utbildningen. En sen anmälan behandlas löpande och vanligtvis efter de ordinarie ansökningarna. Ansökningar som inkommit i tid prioriteras, och därefter tar vi hand om de sena ansökningarna. Det är viktigt att notera att att skicka in en sen ansökan inte garanterar en plats på utbildningen. Men, om du uppfyller alla behörighetskrav och det fortfarande finns lediga platser, kan du bli erbjuden en plats genom sen anmälan. Observera att det inte går att delta i eventuella särskilda prov vid sen anmälan. Frågor För ytterligare information eller frågor kan du kontakta oss via e-post på antagning@newton.se eller per telefon på 08-410 456 00.

Vad innebär fri prövning inom Yh?

20% av alla sökande till en yh-utbildning kan tilldelas en plats via kvoten ”fri prövning”, vilket innebär ett undantag från behörighetskraven. Fri prövning inom YH (Yrkeshögskolan) innebär att en sökande kan bedömas utifrån sin samlade kompetens, erfarenheter och förmågor, även om de inte uppfyller de formella behörighetskraven. Detta gör det möjligt för personer med relevant arbetslivserfarenhet eller andra praktiska kunskaper att bli antagna till en YH-utbildning, även om de saknar vissa formella meriter. Vilket betyder att du ska göra din ansökan även om den inte är komplett.

Hur många dagar per vecka är man schemalagd?

YH-utbildningarna är på heltid där du är schemalagd 2 ½ dagar i skolan, resterande ägnas åt självstudier.

Vad är LIA?

LIA står för ”Lärande i Arbete” och är en viktig del av Yrkeshögskoleutbildningar (YH). Det är i princip praktik, där du som student får jobba på en riktig arbetsplats. Under LIA-perioden tillämpar du de kunskaper och färdigheter du lärt dig under utbildningen i verkliga arbetsuppgifter. Det ger dig värdefull arbetslivserfarenhet och möjlighet att bygga kontakter inom branschen, vilket kan vara en stor fördel när du söker jobb efter examen.

Vad innebär särskilt prov (urvalstest)?

Särskilt prov eller urvalstest är ett muntligt prov som består av en gruppintervju där ni tillsammans får diskutera kring olika situationer. Det muntliga provet bedömer dina generella färdigheter och förmåga att tillgodogöra dig utbildningen. Här kan du läsa mer om Särskilt prov.

Hur stor chans är det att jag får jobb efter Newtons YH-utbildning?

Dina chanser att få jobb efter att ha avslutat en YH-utbildning (Yrkeshögskoleutbildning) är generellt sett mycket goda! YH-utbildningarna är designade i samarbete med arbetsgivare och branscher för att passa de behov som finns på arbetsmarknaden. Den praktiska erfarenhet du får genom LIA (Lärande i Arbete), alltså din praktikperiod, ökar dina möjligheter att bli anställd. Statistik och uppföljningar visar att en stor del av YH-studenter får jobb inom sina studieområden ganska snabbt efter de är klara med studierna. Kom dock ihåg att dina exakta jobbchanser kan variera beroende på vilken bransch du studerar inom, var du bor, och ditt personliga nätverk och insatser. Vi hjälper dig så gott vi kan på vägen.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att guida dig!