English
English

Ansökan & antagning

Steget mot din nya karriär startar här

På denna sida finner du all viktig information om antagningsprocessen till Newtons yrkeshögskoleutbildningar. Vi går igenom viktiga datum, ansökningsinstruktioner, vad olika delar av processen innebär, och ger dig tips på hur du kan skapa en stark ansökan

Ansökan – Steg för steg

Känns det som mycket att förstå kring att göra en Yh-ansökan, ingen fara!
Vi går igenom hur du gör din Yh-ansökan steg för steg och vad du behöver göra för att den ska vara giltig

1. Välj Yh-utbildning

Välj den utbildning som du vill ansöka till och klicka på knappen ”Ansök nu

2. Skapa ansökan

Skapa en ansökan på yh-antagning.se.

3. Ladda upp gymnasiebetyg

Ladda upp dina gymnasiebetyg som PDF eller JPG. Om du glömmer att ladda upp betygen bedöms din ansökan som obehörig tills att du laddar upp handlingarna. Om du saknar behörighet, läs om reell kompetens och behörighetsgivande test.

5. Boka tid för Särskilt prov (urvalstest och underlag för bedömning av reell kompetens)

När du skickat in din ansökan anmäler du till urvalstest på yh-antagning.se under fliken Händelser. Där hittar du tillgängliga datum och mer information om provets innehåll. Saknar du formell behörighet kan du även vid detta tillfälle testa dina kunskaper genom att skriva ett behörighetsgivande test.

6. Genomför det Särskilda provet (urvalstest)

Att göra det särskilda provet (urvalstest) är viktigt för att bli antagen till Newtons utbildningar. (Det särskilda provet kan också ligga till grund för reell kompetens och fri prövning om du inte är behörig till utbildningen) I de fall vi har fler behöriga sökande än antal platser gör vi ett urval, resultatet på provet bestämmer vilken plats i rangordningslistan du får

Att tänka på inför din ansökan

Här har vi samlat extra viktig information som är bra att ta del av.

Gör din ansökan, även om den är ofullständig

Det är bättre att ansöka även om din ansökan är ofullständig, eftersom du kan komplettera den senare.

Saknar du formell behörighet?

Saknar du kunskaper i vissa ämnen? Delta i vårt behörighetsgivande test i ämnen som Matematik, Svenska, Engelska, Programmering och Bygg och anläggning. Läs mer om Behörighetsgivande test

Vikten av det särskilda provet (urvalstest)

För att öka dina chanser att bli antagen, är det viktigt att delta i och prestera väl på det särskilda provet. Detta prov är centralt för urvalet och kan även ligga till grund för bedömning av reell kompetens och fri prövning om du saknar formell behörighet. Läs mer om Särskilt prov

Preparandkurs för bygg och anläggning och programmering

Förståelse och färdighet med att hantera hård- och mjukvara samt hur IT som verktyg utnyttjas på bästa sätt.

Tips för en bra ansökan

Notera att Yrkeshögskolan inte har tillgång till den nationella betygsdatabasen eller den information som finns på antagning.se. Det går däremot utmärkt att skicka in en print screen från antagning.se eller ta ett foto på dina betyg (notera att namn och personnummer måste synas).

Bifoga endast handlingar som är relevanta för behörighet och urval, dvs. gymnasiebetyg eller motsvarande samt eventuella arbetsgivarintyg om du vill åberopa reell kompetens (Newton behöver alltså inte CV, personliga brev, kursplaner, anställningsavtal, lönespecifikationer, timredovisningar, universitetsdiplom eller liknande)

Ladda inte upp komprimerade filer (.zip, .rar etc.). För gymnasiet och universitetsutbildningar gäller inte diplom utan endast förteckningar över kurser som ingått i utbildningarna, inklusive betyg.

Logga in på yh-antagning.se och kolla din mejl regelbundet. Newton kommunicerar löpande angående status på din ansökan. Vi är måna om att allt blir rätt och vi kommer att påminna dig om du har missat något.

Om du vet att du saknar viss behörighet sök i god tid, innan sista ansökningsdatum. Då har du längre tid på dig att komplettera med nya handlingar eller göra klart eventuell preparandkurs.

Vanliga frågor & svar

Undrar du över något? Här kan du se några av våra vanligaste frågor och svar. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!

Hur ansöker jag till Newtons YH-utbildningar?

Vad roligt att du är intresserad av att gå en Yh-utbildning på Newton. Här hittar du information kring hur du gör din ansökan.

Jag har ansökt till flera utbildningar hos Newton, behöver jag göra ett särskilt prov för respektive utbildning?

Det spelar ingen roll hur många av Newtons utbildningar du söker, du behöver bara göra det särskilda provet en gång per ansökningstillfälle.

Hur många dagar per vecka är man schemalagd?

YH-utbildningarna är på heltid där du är schemalagd 2 ½ dagar i skolan, resterande ägnas åt självstudier.

Vad innebär YH-utbildningar inom Yrkeshögskolan?

YH-utbildningar är praktiskt inriktade och designade för att matcha arbetsmarknadens behov. Genom nära samarbete med företag säkerställer vi att våra kurser är relevant och ger dig de färdigheter som efterfrågas. En unik del av YH är Lärande i Arbete (LIA), där du får praktisk erfarenhet direkt på arbetsplatser. Våra utbildningar är ofta kortare än traditionella universitetsutbildningar, vilket effektivt förbereder dig för arbetslivet. Med ett brett utbud inom olika branscher, är våra YH-utbildningar ett utmärkt val för att snabbt starta din karriär med rätt kompetens.

Vad menas med grundläggande behörighet?

Gymnasieexamen eller komvux. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1. Utländsk utbildning. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1. Behörig i Norden. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. Reell kompetens. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att ta till sig utbildningen.

Hur stor chans är det att jag får jobb efter Newtons YH-utbildning?

Dina chanser att få jobb efter att ha avslutat en YH-utbildning (Yrkeshögskoleutbildning) är generellt sett mycket goda! YH-utbildningarna är designade i samarbete med arbetsgivare och branscher för att passa de behov som finns på arbetsmarknaden. Den praktiska erfarenhet du får genom LIA (Lärande i Arbete), alltså din praktikperiod, ökar dina möjligheter att bli anställd. Statistik och uppföljningar visar att en stor del av YH-studenter får jobb inom sina studieområden ganska snabbt efter de är klara med studierna. Kom dock ihåg att dina exakta jobbchanser kan variera beroende på vilken bransch du studerar inom, var du bor, och ditt personliga nätverk och insatser. Vi hjälper dig så gott vi kan på vägen.

Har du frågor gällande ansökning & antagning?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi finns här här för att hjälpa dig!