Linda lönneberg affärsområdeschef projektengagemang VVS

Vem är du och vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad Civilingenjör i Väg och Vatten från KTH där jag tog examen 1998. Mitt första jobb var hos en VVS-konsult och jag har inte bytt bransch sen dess även om jag har bytt arbetsgivare en gång.

Jag började som biträdande konstruktör och arbetade mig upp till uppdragsledare som jag varit för t ex Tele2 Arena. Sedan 2007 arbetar jag på Projektengagemang där jag startade upp VVS-avdelningen i Stockholm och nu är jag Affärsområdeschef för VVS vilket omfattar nästan 100 personer runt om i Sverige.

Sedan 2007 arbetar jag på Projektengagemang där jag startade upp VVS-avdelningen i Stockholm och nu är jag Affärsområdeschef för VVS vilket omfattar nästan 100 personer runt om i Sverige.

Hur kommer det sig att du intresserade dig för området VVS?
Det var en slump, det var en studiekamrat till mig som hade börjat arbeta som VVSkonsult och som tyckte det var kul och därmed även inspirerade mig till att söka jobb inom samma område. Jag tyckte ganska omgående att det var ett intressant arbete som innehöll många spännande utmaningar och var omväxlande.

Det har nu blivit 20 år för mig i VVS-branschen. Jag har varit kvar för att jag verkligen uppskattat att jobba inom området, trivts med kollegorna och på företagen.

Varför vill du rekommendera andra att arbeta med VVS?
Det är ett omväxlande arbete med nya projekt hela tiden. Det är ett kreativt jobb med att hitta problemlösningar och det innehåller även mycket kommunikation med övriga branschkollegor såsom arkitekter, statiker/konstruktör och el-konsulter.

Vilka kompetenser krävs för att bli en bra VVS-ingenjör?
Det krävs till en början teoretiska kunskaper där utbildning krävs som grund men även efter avslutad utbildning byggs kompetensen på hela tiden och det är svårt att bli fullärd vilket är roligt för då finns det alltid mer att lära sig. Jag tycker dock att det viktigaste är att ha egenskapen att vara nyfiken och ha en vilja att lära sig nya saker. En annan fördel är även att tycka om att träffa nya människor och att ha ”ingenjörsmässigt förhållningssätt” dvs. att se på de utmaningar som man stöter på som en möjlig problemlösning i de olika projekt man arbetar i.

Hur tror du framtiden ser ut för rollen som VVS-ingenjör?
Som nyutexaminerad student finns det stora möjligheter att snabbt få ett jobb. Det finns nämligen stora behov av att fylla på med resurser. Du kan sedan få roller som specialist eller vara en uppdragsledare. Branschen är i ett expansivt skede för det ska byggas mycket bostäder och ny infrastruktur.

Idag arbetar branschen digitalt i projekten t ex med digitala projekteringsverktyg såsom t ex MagiCAD och REVIT. Vi ser fram emot en ännu större digital vardag med databashantering som både följer och bidrar till branschens utveckling inom området.

Som nyutexaminerad student finns det stora möjligheter att få ett jobb. Det finns ett stort behov av kompetens i branschen både beroende på pensionsavgångar men även tack vare de investeringar som genomförs i både nya- och äldre fastigheter.

Tack Linda!
Vi tackar Linda Lönneberg för intervjun och önskar henne lycka till. Studenterna och vi på Newton ser fram emot att se Linda som gästföreläsare snart igen.

SÖK TILL VVS-INGENJÖR — STOCKHOLM
SÖK TILL VVS-INGENJÖR — GÖTEBORG