Intervju med Mia Wahlgren - Teknisk förvaltare

27 jun 2022

Jag brinner för service och människor samtidigt som jag är väldigt intresserad av fastigheter. Som Teknisk Förvaltare får jag den bästa kombinationen och kan arbeta med lite av varje.

Hur är det att studera till Teknisk fastighetsförvaltare och hur kom du på att du ville arbeta i fastighetsbranschen?  

Av en ren slump faktiskt! Jag har dock alltid varit intresserad av fastigheter, byggnationer, arkitektur och inredning men just fastighetsbranschen visste jag faktiskt knappt något om, trots mina år på nacken.  

Vi flyttade till Malmö från Zanzibar 2019 och hyrde då en hyresrätt i andra hand. Vid flera tillfällen såg jag en person som sprang runt och fixade både i och runtom fastigheterna och undrade vad den människan egentligen hade för yrke? Jag såg sedan på anslagstavlan att det var en husvärd och att det även fanns fastighetsförvaltare, områdesutvecklare, fastighetsansvarig. Så jag började googla och helt plötsligt så öppnades en helt ny värld - en väldigt intressant värld!

Varför tycker du att man ska gå utbildningen Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning?

Det finns så otroligt många olika vägar man kan inrikta sig på. Om du tycker om byggnader, människor, miljö och teknik i en bransch som ständig utvecklas och växer samt om du vill vara med att påverka samhället till det bättre, så tycker jag att du ska söka.Det är ett yrke som gör skillnad helt enkelt! 

Vad har du arbetat med tidigare? 

Yrkesmässigt så har jag haft lite olika befattningar inom servicebranschen så som inom hotell och restaurang samt detaljhandeln. Senast kommer jag från försäkringsbranschen där jag först jobbade som skadereglerare och sedan även som ekonomiassistent. 

Du sökte först till Fastighetsförvaltare och i kontakten med Newton blev du tipsad om att ävensöka utbildningen Teknisk Förvaltare. Varför hade du inte sökt den innan? 

Till en början tyckte jag personligen att Teknisk förvaltare inte lät så roligt, jag ville först läsa till renodlad Fastighetsförvaltare.  Just ordet ”teknisk” tyckte jag lät lite torrt och tråkigt. Jag såg framför mig att man skulle stå och dra massa blåa och bruna kablar dagarna i ända, men ack så fel jag hade! Det är nämligen de olika entreprenörerna som drar kablarna och du är beställaren av jobbet.  

Den tekniska förvaltaren jobbar bland annat mer med miljötänk, energieffektiviseringar, ombyggnationer och digitalisering medan förvaltaren jobbar mer med ekonomin. Givetvis har även den tekniska förvaltaren ofta budgetansvar så lite ekonomi kommer det alltid in, samt att man som teknisk förvaltare även kan ta rena förvaltarroller om du vill, men inte tvärt om. 

Vad tror du är viktigt för att trivas i rollen? 

Att vara öppen, social och  inte vara rädd för utmaningar. Ingen dag är den andra lik och man kan inte förutspå saker. Man behöver ha en teknisk förståelse samt kunna se helheten och vilja driva sitt arbete framåt. Man bör även vara strukturerad och ha en bra samarbetsförmåga samt både tycka om att jobba självständigt som i team.  

Jag brinner ju för att jobba med service och människor samt är väldigt intresserad av fastigheter och här får man den bästa kombinationen av allt. Det är ett väldigt varierat yrke där man ska lösa problem och ofta jobbar i projektform. Det är till en del kontorstjänst men man är också ute och rör på sig. Kan inte bli bättre!  

Att arbeta med Teknisk Förvaltning handlar mycket om framtid, hållbarhet och teknik. Hur syns och märks det? 

Långsiktigt miljö- och hållbarhetstänk genomsyrar väl mer eller mindre hela världen just nu, men det man kanske inte vet är att i Sveriges bostäder och service står för nästan 35–40% av all energianvändning (där el och fjärrvärme står för den största delen). Detta kan man bland annat reducera med tekniska lösningar och på så sätt sparar man in på både miljö och sina utgifter. 

I fastighetsbranschen jobbar man mycket mot de globala hållbarhetsmålen som togs fram vid FN:s toppmöte 2015, var av några exempel är: hållbar energi för alla, hållbara städer och samhällen, bekämpa klimatförändringarna för att nämna några. 

Som teknisk förvaltare har du bland annat fokus på energibesparing, miljö, hållbara lösningar, digitalisering, god hälsa och välbefinnande. Vi i Sverige spenderar nästan ca 90% av vår tid inomhus så hur kan man göra den miljön så bra som möjligt på det bästa sättet?          

Du gick klart utbildningen i juni 2021, vad har du tagit med dig från utbildningen förutom ny kunskap och ett nytt yrkesval? 

Det är väl alla nya härliga kontakter man har skapat! Jag måste faktiskt också få nämna att mycket av det tekniska som jag tyckte lät tråkigt var i själva verket verkligen min grej. Den tekniska biten handlar mycket om logiskt tänkande och fysik, vilket jag tycker både är intressant och roligt. 

Utforska kursen Teknisk Förvaltare