English
English

Ta emot LIA-praktikant

Genom att vara handledare för studerande på yrkeshögskolan bidrar du och ditt företag till att säkra framtida kompetens inom branschen. Vi ger dig fullt stöd i din roll som handledare, så att du framgångsrikt kan guida och utveckla nästa generation av yrkesproffs.

Praktikperioden på yrkeshögskolan kallas LIA

LIA är förkortningen för ”lärande i arbete”. Newtons yrkeshögskoleutbildningar innehåller en eller flera LIA-perioder vilket innefattar ungefär en tredjedel av hela utbildningen.

Förstärk organisationen med en LIA‑student

Tänk dig att under en period kunna ha ytterligare en resurs till teamet. Någon som är intresserad, nyfiken och som kommer med ny energi, kunskap och kanske till och med nya idéer. Någon som kan se på ert företag med nya ögon och med viljan att ni tillsammans ska lyckas.

När ert företag tar emot en LIA-student är det inte bara utvecklande för studenten utan även för handledaren, teamet och företaget. Även om LIA-perioden är en utmärkt rekryteringsväg där den studerande och företaget har möjlighet att prova ett samarbete så är det också en källa till kompetensutveckling och erfarenhetsbyte.

LIA perioder på Newton

Vill ni veta när våra studenter är tillgängliga för praktik? Här hittar ni all information om våra LIA-perioder, specifikt för er bransch. Ladda ner utbildningsinformation och datum i PDF-format här.

LIA Stockholm – PDF
LIA Göteborg – PDF
LIA Malmö – PDF

Din roll som handledare till en student

Som handledare är du en nyckelperson både för den studerande och för Newton. Tillsammans med handledaren får studenten möjlighet att praktisera och vidareutveckla sina nya teoretiska yrkeskunskaper ute på en arbetsplats.

Det handlar om att guida och visa studenten hur yrket fungerar i allmänhet och hur det fungerar på er arbetsplats i synnerhet.

Vad ska LIA-perioden innehålla?

Det är viktigt att studenten får utbildningen i skarpt läge under handledning av ansvarig handledare eller personal på bolaget. Studenten ska utföra relevanta arbetsuppgifter för att få arbetslivserfarenhet, kompetens och kunskap inom branschen för utbildningen.

Intresserad av att ta emot en LIA‑student?

Välj Yrkeshögskola i formuläret

  YrkeshögskolaKurserDiplomutbildningarFör företag

  ”Jag och Stockholmshem ser det som en självklarhet att vi löpande tar emot praktikanter som pluggar med inriktning mot fastighetsbranschen. Varje år får ambitiösa och vetgiriga studenter med sig nya erfarenheter efter att ha praktiserat hos oss. Vi lär oss såklart massor på köpet och jag är övertygad om att det dessutom bidrar till att säkra framtida kompetens till fastighetsbranschen.”

  Per Forsling
  Tidigare Chef Boende & Lokaler på Stockholmshem

  Vad kan vi hjälpa dig med?

  Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi finns här här för att hjälpa dig!