English
English

Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på de mest frekventa frågorna. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att höra av dig till oss. Vi är här för att hjälpa dig!

Yrkeshögskola

Vad innebär YH-utbildningar inom Yrkeshögskolan?

YH-utbildningar är praktiskt inriktade och designade för att matcha arbetsmarknadens behov. Genom nära samarbete med företag säkerställer vi att våra kurser är relevant och ger dig de färdigheter som efterfrågas. En unik del av YH är Lärande i Arbete (LIA), där du får praktisk erfarenhet direkt på arbetsplatser. Våra utbildningar är ofta kortare än traditionella universitetsutbildningar, vilket effektivt förbereder dig för arbetslivet. Med ett brett utbud inom olika branscher, är våra YH-utbildningar ett utmärkt val för att snabbt starta din karriär med rätt kompetens.

Hur stor chans är det att jag får jobb efter Newtons YH-utbildning?

Dina chanser att få jobb efter att ha avslutat en YH-utbildning (Yrkeshögskoleutbildning) är generellt sett mycket goda! YH-utbildningarna är designade i samarbete med arbetsgivare och branscher för att passa de behov som finns på arbetsmarknaden. Den praktiska erfarenhet du får genom LIA (Lärande i Arbete), alltså din praktikperiod, ökar dina möjligheter att bli anställd. Statistik och uppföljningar visar att en stor del av YH-studenter får jobb inom sina studieområden ganska snabbt efter de är klara med studierna. Kom dock ihåg att dina exakta jobbchanser kan variera beroende på vilken bransch du studerar inom, var du bor, och ditt personliga nätverk och insatser. Vi hjälper dig så gott vi kan på vägen.

Vad är LIA?

LIA står för ”Lärande i Arbete” och är en viktig del av Yrkeshögskoleutbildningar (YH). Det är i princip praktik, där du som student får jobba på en riktig arbetsplats. Under LIA-perioden tillämpar du de kunskaper och färdigheter du lärt dig under utbildningen i verkliga arbetsuppgifter. Det ger dig värdefull arbetslivserfarenhet och möjlighet att bygga kontakter inom branschen, vilket kan vara en stor fördel när du söker jobb efter examen.

Erbjuder Newton YH-utbildningar på distans?

Idag erbjuder Newton YH-utbildningar huvudsakligen på plats.

På vilka orter har Newton yrkeshögskoleutbildningar?

Utbildningarna hålls i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vilken utbildning som går var kan variera beroende på läsår.

Hur många dagar per vecka är man schemalagd?

YH-utbildningarna är på heltid där du är schemalagd 2 ½ dagar i skolan, resterande ägnas åt självstudier.

Vad är skillnaden mellan Fastighetsförvaltare och Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning?

Fastighetsförvaltare Utbildningen till Fastighetsförvaltare på Newton är en 2,5-årig yh-utbildning som ger en bred kunskap om fastighetsförvaltning. Utbildningen ger en helhetsbild av fastighetsförvaltningsbranschen, inklusive fastighetsrätt, fastighetsförvaltningens organisation och administration, ekonomi, uthyrning, hyresjuridik och kommunikation med hyresgäster. Här kommer du dessutom att lära sig om fastigheternas drift och underhåll, fastighetsbesiktning och fastighetsvärdering. Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning Utbildningen till Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning på Newton är en 2-årig yh-utbildning som fokuserar på den tekniska sidan av fastighetsförvaltning. Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om hantering av fastighetens tekniska system, såsom VVS, ventilation, el, styr- och övervakningssystem, och brand- och säkerhetssystem. Här kommer du dessutom att lära dig mer om fastighetsunderhåll, reparationer och energieffektivisering, samt om byggteknik och hållbarhet. Summering av skillnaden mellan Yh-utbildningen Fastighetsförvaltare och Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning på Newton I korthet kan man säga att utbildningen till Fastighetsförvaltare ger en mer allmän utbildning om fastighetsförvaltning, medan utbildningen till Fastighetsförvaltare med teknisk inriktning ger en mer specialiserad utbildning om fastighetens tekniska system och underhåll. Båda utbildningarna ger goda möjligheter till jobb inom fastighetsbranschen, men vilken utbildning som passar dig bäst beror på vilken del av fastighetsförvaltningen som du är mest intresserad av.

Ska jag välja utbildningen till Fastighetsförvaltare via Yh eller Diplom?

Diplomutbildningen till Fastighetsförvaltare riktar sig till dig som redan arbetar inom fastighetsbranschen eller besitter relevant arbetslivserfarenhet och söker möjligheter att bredda och fördjupa dina kunskaper inom området. Observera att denna utbildning inte är berättigad till studiestöd från CSN, men den är utformad så att den kan kombineras effektivt med ditt arbete. Vår YH-utbildning till Fastighetsförvaltare är idealisk för dig som är intresserad av att påbörja en karriär inom fastighetsförvaltning från grunden. Utbildningen sträcker sig över 2 ½ år och inkluderar tre praktikperioder (LIA), vilket ger dig värdefull arbetslivserfarenhet. Utbildningen är CSN-berättigad, vilket underlättar finansiellt för dig som student. Även om det är möjligt att kombinera studierna med arbete, är det viktigt att vara medveten om att utbildningen är på heltid (100%). Nu är det bara och välja Newton och starta din utbildning!

Varför startar inte alla YH-utbildningar varje termin?

Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan som beslutar vilka utbildningar som får bedrivas och på vilka orter. Detta varierar från år till år och går alltså inte att förutse med säkerhet. Myndighetens beslut baseras på arbetslivets behov och olika utredningar som görs. Vissa år beviljas inte kursstart för en given utbildning. I sådana fall brukar den ofta starta terminen efter eller följande år.

Är det några förkunskapskrav för korta YH-kurser?

Förkunskapskraven varierar beroende på kursen. Men Newtons alla korta YH-kurser kräver gymnasieexamen eller relevant arbetslivserfarenhet. Mer information om vilka förkunskaper som krävs finns på respektive utbildning.

Hur vet jag om en kort YH-kurs passar mig?

Överväg dina yrkesmässiga mål, tidstillgänglighet och intresseområden. Tala gärna med oss om du känner dig osäker så kan vi ge mer information om kursens innehåll och upplägg.

Hur ansöker jag till Newtons YH-utbildningar?

Vad roligt att du är intresserad av att gå en Yh-utbildning på Newton. Här hittar du information kring hur du gör din ansökan.

Vad innebär särskilt prov (urvalstest)?

Särskilt prov eller urvalstest är ett muntligt prov som består av en gruppintervju där ni tillsammans får diskutera kring olika situationer. Det muntliga provet bedömer dina generella färdigheter och förmåga att tillgodogöra dig utbildningen. Här kan du läsa mer om Särskilt prov.

Hur anmäler jag mig till det Särskilda provet (urvalstest)?

Du anmäler dig till det särskilda provet på yh-antagning.se Tillgängliga datum presenteras under fliken ”händelser”. Här kan du läsa mer om Särskilt prov (urvalstest)

Hur förbereder jag mig för Särskilt prov (urvalstesten)?

Det går inte att förbereda sig till det Särskilda provet. Däremot kan det vara skönt att veta mer om hur det går till och det kan du läsa om här.Vi rekommenderar dig också att vara ute i god tid.

Gör ni en preliminärbedömning av betyg?

Vi gör ingen preliminär bedömning innan du sökt utbildningen. När du har skickat in din ansökan får du din behörighet prövad och meddelande om du behöver komplettera.

Jag har ansökt till flera utbildningar hos Newton, behöver jag göra ett särskilt prov för respektive utbildning?

Det spelar ingen roll hur många av Newtons utbildningar du söker, du behöver bara göra det särskilda provet en gång per ansökningstillfälle.

Kan man skicka handlingar per post till Newton?

Vi tar emot alla handlingar digitalt bifogade i samband med ansökan. Det går bra att fotografera dokumenten/handlingarna med din smartphone och sedan skicka in dem till oss i din ansökan.

Tekniska problem med antagningssystemet yh-antagning.se?

Hjälpen finns ett mail bort, skicka direkt till support@yh-antagning.se för support.

Kan jag ansöka även om jag saknar behörighet?

Ja, för dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet finns ändå en möjlighet att bli antagen genom reell kompetens. 20% av alla sökande till en utbildning kan även tilldelas en plats via kvoten fri prövning, vilket innebär ett undantag från behörighetskraven. Saknar du betyg eller intyg i behörighetsgivande ämnena Matematik, Engelska eller Svenska? Det finns då möjlighet att du genomför ett behörighetsgivande test i det/dem ämnena som du saknar. Saknar du betyg eller intyg i Bygg och anläggning eller Programmering? Då finns det möjlighet att läsa vår kostnadsfria preparandkurs på distans. Bygg och anläggning 1 Programmering 1 Har du inte hunnit få en gymnasieexamen – Bifoga ditt samlade betygsdokument av de kurser du avklarat hittills i din ansökan

Kan jag få studiemedel från CSN för korta YH-kurser?

Ja, våra korta YH-kurser är berättigade till studiemedel från CSN.

Vad är en kort yh kurs?

Korta YH kurser är framtagna med utgångspunkt i arbetsmarknaden. En kort YH-kurs är en snabb och flexibel utbildning som hjälper dig att uppdatera eller utöka din kompetens inom ett specifikt område. Oavsett om du redan jobbar, söker arbete, eller studerar, kan du dra nytta av dessa kurser. De är utformade för att passa in i ditt liv utan att kräva ett avbrott från dina nuvarande åtaganden. Dessutom är de kostnadsfria och CSN-berättigade, vilket gör dem till ett utmärkt sätt att förbättra dina färdigheter och öka dina karriärmöjligheter.

Diplomutbildning

Vad är en Diplomutbildning?

Newtons Diplomutbildningar är främst utformade för dig som redan jobbar i branschen eller har relevant arbetslivserfarenhet. Utbildningarna ges på deltid och många kombinerar diplomutbildningen med jobb. Newton erbjuder tre diplomutbildningar. Diplomerad Fastighetsförvaltare Diplomerad Projektledare Bygg/Fastighet Diplomerad Fastighetsekonom Dessa utbildningar är inte CSN-berättigade.

Hur ser mina möjligheter ut efter Diplomutbildningen?

Utsikten att få jobb efter en avslutad Diplomutbildning är mycket ljusa. Fastighetsbranschen har stora rekryteringsbehov och vi hoppas du hittar ditt drömjobb.

Hur anmäler jag mig till Diplomutbildningarna?

Newtons Diplomutbildningar anmäler du dig till genom att fylla i anmälningsformuläret som finns under varje enskild utbildning.

Vem kan söka till Newtons Diplomutbildningar?

Utbildningen är utformad för att passa de som jobbar i fastighetsbranschen eller i närliggande områden. Läs mer om förkunskapskrav under varje enskild utbildning.

Är Diplomutbildningarna på hel- eller halvtid?

Utbildningarna sker på halvtid/kvällstid. Mer information hittar du under respektive Diplomutbildning under Innehåll & Upplägg.

Hur ser kursupplägget ut för Diplomutbildningar?

Svaret är längre än denna FAQ – hoppa in under respektive diplomutbildning för mer information om aktuellt schema!

Är Diplomutbildningarna CSN-berättigade?

Diplomutbildningarna är inte CSN-berättigade och många av våra deltagare kombinerar dessa med arbete.

Vilka betalningsalternativ finns?

Betalningsalternativ för dig som privatperson – SVEA Ekonomi Vi samarbetar med Svea för att erbjuda dig som privatperson marknadens bästa betallösningar. Med Sveas smidiga funktioner ser vi till att dina transaktioner är trygga och säkra – och du kan välja det betalsätt som passar dig bäst. Läs mer under våra Diplomutbildningar.

Kan jag arbeta samtidigt som jag läser en diplomutbildning?

Ja! Utbildningarna sker på halvfart vilket gör att många arbetar parallellt med utbildningen.

Kurser

Vad är en Företagsintern utbildning?

För Newton anpassas utbildningar med olika upplägg på uppdrag från våra kunder. Områdena spänner över teknik, juridik, ekonomi och kommunikation. Vi hjälper gärna till.

Hur kan ett Företagsinternt upplägg se ut?

Alla upplägg är unika och vi anpassar gärna uppläggen utifrån kundens önskemål. Vid intresse kontakta oss här! >länk länk<

På vilka orter kan ni göra Företagsinterna utbildningar?

Utbildningarna kan hållas på valfri plats eller online, våra utbildare kan komma till er!

Jag vill att hela min avdelning utbildas, vem kontaktar jag?

Klart avdelningen skall få utbildning, välj kontakt oss under Om Newton.

Allmänt

Bedrivs undervisningen på engelska eller svenska?

Alla våra utbildningar ges på svenska. Dock kan delar av kurslitteraturen vara på engelska.

Erbjuder Newton bostäder till sina studerande?

I dagsläget kan inte Newton erbjuda studentbostäder, vi hade tyckt det vore kul då det kan vara svårt att hitta boende i Sveriges större städer men tyvärr.

Är jag försäkrad när jag studerar?

Javisst! Kammarkollegiet erbjuder försäkring som tecknats av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Läs mer på deras respektive sida.

Gäller omställningsstudiestödet för Newtons utbildningar?

Alla utbildningar som ger rätt till CSN, ger även rätt till omställningsstudiestöd. Detta innebär alltså att alla Newtons YH-utbildningar ger rätt till omställningsstudiestöd. Utbildningar som finansieras av en omställningsorganisation kan också ge rätt till omställningsstudiestöd under förutsättning att ”Utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden utifrån arbets­marknadens behov av kompetens.” Läs mer om hur du ansöker om stöd hos CSN.

Jag har utländska betyg, kan jag ansöka med dem?

Vi rekommenderar dig att kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR) för att översätta dina handlingar, så att dessa visar vilka kurser du läst och vilka de motsvarar inom svenska kriterier. Läs mer här.

Hittar du inte det du söker?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!