Kontakta oss Kalendarium English Svenska
Logga in
12 900 kr exklusive moms Anmäl direkt
Distans 28-29 sep 2021
2 heldagar
Stäng
Kurs

Avflyttningsbesiktning av lägenheter

Besiktning av lägenhet är viktigt för att skydda både hyresgästen och hyresvärden mot att behöva stå till svars för skador som de inte har orsakat. Lär dig mer om varför.

Lär dig rutiner för avflyttningsbesiktning

Lägenhetsbesiktningar vid avflyttning är idag en uppgift som allt oftare utförs av fastighetspersonalen i det egna bostadsområdet. Utan kunskap och rutiner är det lätt att göra fel, vilket kan leda till missnöjda hyresgäster och att företaget förlorar pengar. Det är viktigt att alla på företaget som gör avflyttningsbesiktningar av lägenheter också gör på samma sätt med dokumenterade rutiner, med god planering och med bra verktyg. Med genomtänkta arbetssätt och dokumenterade rutiner blir resultatet vid en avflyttningsbesiktning av lägenheter lyckat

Kombinera teori och praktik

Kursen Avflyttningsbesiktning av lägenheter innehåller flera teoretiska moment, där du bland annat får lära dig om varför det är viktigt att dokumentera lägenhetens skick vid inflyttning och utflyttning, vilken underhållsskyldighet som hyresvärden har samt vilken lägenhetsvård som hyresgästen är förpliktigad till. Du får också lära dig hur en besiktning av lägenhet vid flytt går till samt hur du ställer ut ett besiktningsprotokoll. Längre ner på sidan kan du läsa mer om kursens innehåll.

I den praktiska delen av kursen får du utföra avflyttningsbesiktning av lägenhet, jämföra resultaten samt diskutera svaren. Denna uppgift, tillsammans med den teoretiska delen, kommer göra att du känner dig tryggare i din roll när du är tillbaka på arbetsplatsen och ska utföra en besiktning av lägenhet.

Lär dig mer om fastighetsbesiktning

Vill du lära dig ännu mer om besiktning på olika fastigheter? Vår kurs Lokalbesiktning lär dig mer om vad som gäller vid bland annat hyresgästbyte, överlåtelser, förändringar och kontrakt i kommersiella fastigheter. Kursen ges i både Stockholm och Göteborg.

Läs avflyttningsbesiktning på distans

Under våren 2021 finns möjligheten att läsa kursen Avflyttningsbesiktning av lägenheter helt på distans. Det innebär att du har friheten att själv välja hur du vill lägga upp dina studier.

5 tips vid avflyttningsbesiktning

  • Sätt av ordentligt med tid när du ska till en lägenhet för att utföra en besiktning så att du hinner titta och göra en grundlig genomgång av allt.
  • Se till att du har rutiner för i vilken ordning du ska besiktiga lägenheten, gå vänstervarv och ta rum för rum och detalj för detalj. Det gör det även lättare att hålla fokus även om hyresgästen går efter dig.
  • Om du känner dig osäker, eller om lägenheten är väldigt förstörd, kan det vara en god idé att återkomma och titta en gång till. Ta med dig en kollega för att tillsammans resonera och värdera de skador som du känner dig osäker på – är det här normalt slitage eller inte.
  • Dokumentera alltid alla skador med kamera (det går bra med mobilkamera). Det är alltid bra att ha bevis på skadan och se till att få med rätt datum så att det inte uppstår några konstigheter vid en eventuell tvist.
  • Det är effektivt om man i företaget ibland gör besiktningar tillsammans med någon kollega för att stämma av om man har samsyn i bedömningsarbetet. Det är inte helt ovanligt att en hyresgäst flyttar från ett område till ett annat, men inom samma fastighetsföretag, och upplever att besiktningsmännen har haft olika sätt att bedöma samma typ av skada.
Kursinnehåll
Utbildningsmål
12 900 kr exklusive moms Anmäl direkt
Distans 28-29 sep 2021
2 heldagar

Vill du veta mer om utbildningen?

Fyll i dina uppgifter så ser vi till att du får all information du vill ha.

Lexicon logo

Lexicon Fastighet ägs sedan 1 september 2019 av Newton Kompetensutveckling.

Läs mer om förvärvet