VVS handlar om mer än rör och ventiler
Farah Hussein hade länge ett öga för struktur, problemlösning och ledarskap. Efter flera år i servicebranschen, som flygvärdinna på SAS och butikschef inom sportmode, ville hon bygga något mer långsiktigt. Idag är hon 29 år och studerar till VVS-ingenjör på Newton i Stockholm, med siktet inställt på en roll där hon får kombinera teknik och ansvar.
Publicerad:

Från flyg och sportmode till VVS
Farahs bakgrund är varierad. Hon har arbetat som flygvärdinna för SAS och som assisterande butikschef på sportkedjan Unisport.
– Båda rollerna krävde struktur, servicekänsla och ledarskap. Egenskaper jag tar med mig in i VVS-branschen, säger hon.
När Newton lanserade en VVS-ingenjörsutbildning föll allt på plats. Både hennes syster och kusin arbetar inom området, så intresset fanns redan i familjen.
– Jag hade redan tidigare sökt utbildningar på Newton och var med på deras mejllista.
Praktisk och yrkesnära utbildning
Det som Farah uppskattar mest med utbildningen är kombinationen av teori och praktik.
– Vi får inte bara lära oss hur saker fungerar på papper, utan hur det faktiskt ser ut ute på arbetsplatser. Det gör att jag känner mig tryggare inför framtiden.
En av de mest minnesvärda delarna hittills var ett grupparbete där de designade ett VVS-system för ett fiktivt bostadshus.
– Det var både utmanande och roligt att samarbeta och lösa problem på ett sätt som liknar verkliga arbetsförhållanden.
När teorin möter verkligheten
Ett moment som överraskade Farah positivt var kursen i flödesberäkningar och dimensionering av system.
– Jag trodde att det skulle vara väldigt teoretiskt och tungt, men istället upptäckte jag hur praktiskt användbart det är. Att kunna göra korrekta beräkningar och se hur de påverkar verkliga installationer gav en ny förståelse för hur allt hänger ihop i ett byggprojekt. Det var både utmanande och motiverande!
Ledarskap i sikte
För Farah handlar utbildningen inte bara om teknik. Hon vill kombinera den tekniska grunden med ett strategiskt perspektiv.
– Jag utvecklas både tekniskt och organisatoriskt. Min ambition är att jobba i en ledande roll, till exempel som projektledare eller projektör.
Och hon har redan en tydlig bild av framtiden.
– Efter utbildningen ser jag mig själv arbeta som projektör eller projektledare inom VVS, där jag kan vara en del av att designa och implementera system för olika typer av byggnader. Jag lockas av tanken att vara en nyckelperson i större projekt, där jag får samarbeta med olika yrkesgrupper och se konkreta resultat av arbetet, från planering till färdigställande.
Newtons arbetslivsnära profil var avgörande
Att valet föll på Newton var ingen slump. Hon hade tidigare haft kontakt med skolan och visste att deras utbildningar hade god koppling till branschen.
– Det kändes seriöst. Newton har ett gott rykte, och flera vänner har rekommenderat dem. För mig var det viktigt att kunna börja jobba direkt efter examen.
Smarta rutiner och stöd från nära
Att få vardagen att gå ihop som student kräver planering.
– Det handlar mycket om planering och jag sätter tydliga veckomål och ser till att ta pauser. Stödet från familj och vänner har också varit till stor hjälp.
Självförtroende och nya styrkor
– Jag har blivit mer strukturerad och självsäker. Att studera något så tekniskt och utmanande har stärkt mitt självförtroende, och jag har också utvecklat mina problemlösningsförmågor.
Råd till andra som funderar på VVS
Farahs tips till andra är enkelt men viktigt.
– Var nyfiken och tveka inte att fråga. Gillar du teknik, struktur och att kombinera praktiskt med strategiskt är det här en jätteintressant bransch.
Nyfiken på YH-utbildningen VVS-ingenjör?
Vill du arbeta med tekniska system som påverkar hur vi bor, bygger och mår? Som VVS-ingenjör kombinerar du problemlösning och projektledning med praktisk kunskap om installationer, energi och hållbarhet. Utbildningen passar dig som gillar struktur, teknik och att se konkreta resultat i verkliga byggprojekt.
Dela artikeln