English
English

Därför behöver du ha koll på CSRD och hållbarhetsrapportering

Hur påverkar CSRD företag, och vilka utmaningar och möjligheter står de inför? Vi intervjuade Antti Vainio, föreläsare på Newtons kurs om CSRD och hållbarhetsdeklarationer, för att få hans perspektiv på vad företag behöver veta och vilka strategier som kan hjälpa dem att lyckas med hållbarhetsrapportering.

Publicerad:

CSRD förändrar spelreglerna för hållbarhetsrapportering

CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, har förändrat kraven på hållbarhetsrapportering för företag. Regelverket trädde i kraft i Sverige i juni 2024 och innebär att företag måste rapportera både sin påverkan och sina risker och möjligheter kopplade till hållbarhet.

För att hjälpa företag att förstå och hantera dessa krav erbjuder Newton en kurs om CSRD, ledd av hållbarhetskonsulten och föreläsaren Antti Vainio. Med sin omfattande erfarenhet inom området guidar han företag i olika branscher att navigera det nya regelverket och omvandla utmaningar till möjligheter.

Hur påverkar CSRD företag? Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna?

Vi har intervjuat Antti Vainio, föreläsare på Newtons kurs om CSRD och hållbarhetsdeklarationer, om hans erfarenheter, insikter och vad företag bör tänka på för att lyckas med hållbarhetsrapportering.

Kan du berätta om din bakgrund och erfarenhet inom hållbarhetsrapportering?

– Jag har gjort en resa från den politiska världen och en roll som politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet till det privata näringslivet. Efter att ha jobbat på ett amerikanskt techbolag inom elbilsladdning startade jag ett konsultbolag 2023. Vi hjälper företag med strategiska frågor kopplat till omställning och hållbarhet, och just nu kommer CSRD in i princip alla kunduppdrag.

“CSRD är mer än bara en rapporteringsbörda. Det är ett verktyg för att stärka företagets strategi och skapa långsiktig tillväxt.”

– Jag började arbeta med CSRD under 2023 när jag hade en roll som interim hållbarhetschef på Recharge. Det var väldigt intressant att vara med i arbetet så tidigt (CSRD implementerades i svensk lag i juni 2024). Sedan dess har jag hjälpt företag i olika branscher med CSRD. Jag jobbar just nu med flera företag inom transport- och anläggningsbranschen, men också företag som AllOffice och SwedPaper. Vi har stöttat företag med dubbla väsentlighetsanalyser och har nu kommit igång med att skriva hållbarhetsrapporter som möter CSRD-kraven.

Vilka branschspecifika utmaningar tror du att företag kan ställas inför när de implementerar CSRD?

– Om vi tänker specifikt på samhällsbyggnadsbranschen så kan det vara en utmaning att det finns långa leverantörskedjor och väldigt många mindre bolag som i slutändan utför arbetet. Det innebär att de stora bolagen som omfattas av rapporteringskraven kan ha svårt att få fram information om påverkan, riskerna och möjligheterna hos företag i värdekedjan.

“Mindre företag som är proaktiva kan skapa konkurrensfördelar genom att visa att de tar hållbarhetsfrågor på allvar.”

– För många mindre bolag kan de ökade hållbarhetskraven från slutkund komma som en överraskning. Men samtidigt tror jag att det här är en stor möjlighet för mindre bolag att skapa konkurrensfördelar genom att vara tidiga ute med ökad hållbarhetsfokus.

Hur strukturerar du dina utbildningar inom CSRD?

– Jag vill skapa en bra balans mellan föreläsningar och gruppdiskussioner. Eleverna har bidragit jättemycket i diskussionerna och det är också då jag hör vilka funderingar och insikter de har med sig.

– Under kursen jobbar vi mycket med konkreta exempel från verkligheten och även med ett fiktivt företag som eleverna får jobba med under hela kursen. På det sättet får eleverna dels kunskap om hur regelkraven ser ut, dels om hur det praktiska arbetet med implementering går till.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna eller utmaningarna som deltagarna stöter på under utbildningen?

– Den absolut största utmaningen hittills har varit att CSRD är ett så nytt regelverk. CSRD implementerades i svensk lag i juni 2024 och de första svenska hållbarhetsrapporterna i enlighet med CSRD-kraven kommer att publiceras någon gång under 2025.

– Det har alltså inte funnits några hållbarhetsrapporter som är upprättade helt i linje med CSRD, vilket är en utmaning. Samtidigt är det väldigt bra för deltagare att få kunskap om något som är så nytt.

Hur tror du att CSRD kommer att utvecklas på lång sikt?

– Jag tror att vi kommer att se en hel del standardisering inom olika branscher när företag läser varandras rapporter och bygger praxis för olika saker. Det kommer att underlätta arbetet.

– Sedan tror jag att fler och fler mindre bolag kommer att inse hur de påverkas genom sina kunder eller leverantörer. Flera företag kommer att behöva tänka på hur de till exempel levererar data om sina utsläpp eller resursanvändning till sina kunder.

Vad tycker du är det viktigaste företagen bör tänka på när de ska börja implementera CSRD?

– Det viktigaste är att inte se CSRD som en börda, utan som en möjlighet att utveckla företagets strategi och stärka kärnverksamheten. Genom att identifiera risker och möjligheter kan arbetet med CSRD bli en katalysator för långsiktig tillväxt.

– För att lyckas med det tror jag att det är viktigt att också ha den inställningen när man börjar arbetet: se CSRD som ett stöd i ert strategiska arbete.

Vad hoppas du att deltagarna ska ta med sig från din kurs?

– Jag ser verkligen fram emot att komma igång med kursen i februari. Min förhoppning är att deltagarna får med sig tre saker:

  1. Förståelse för regelverket och hur kraven ser ut.
  2. Insikter om hur det praktiska arbetet med reglerna kan se ut i olika typer av företag.
  3. Hur man kan skapa engagemang kring detta i hela organisationen.

Vill du lära dig mer om CSRD?

Newton erbjuder en kostnadsfri YH-kurs där du får verktygen du behöver för att möta framtidens krav på hållbarhetsrapportering. Ansök idag och ta del av Anttis expertis!

Dela artikeln

Liknande