Stockholm januari 2025
330 yh-poäng (1,5-års heltidsstudier) CSN-Berättigad
Stäng
YH

Producent – utbildning för film och tv-drama

Som producent har du det övergripande ansvaret för produktionen, vilket innefattar både kreativt och ekonomiskt arbete. Du är involverad i alla steg av ett filmprojekt, från manus och inspelning till klippning, marknadsföring och distribution.

Att arbeta som producent inom film och tv

Äntligen finns det en spännande producentutbildning i Stockholm, mitt bland mediehusen i Frihamnen. Om du har erfarenhet från branschen är detta din chans! Som producent inom film och tv-drama får du det övergripande ansvaret för produktionen.

Det är en omfattande och dynamisk roll där du är involverad i hela produktionskedjan på alla plan. Allting börjar med ett manus som behöver finansiärer. Tillsammans med olika parter arbetar du för att hitta dem. För att skapa ett logistiskt inspelningsschema behöver manuset brytas ned, och som producent måste du också ha kunskap om filmrättigheter. Samtidigt är det viktigt att bevara projektets ursprungliga vision och tillfredsställa investerarnas önskemål. Som producent fattar du beslut om produktionsstart, vilket leder till inspelningsfasen där du tar ekonomiska och praktiska beslut. Du reser med ditt team till olika inspelningsplatser och upprättar ett lokalt produktionskontor för att planera en säker och hållbar inspelning.

Under klippningen av filmen har du som producent kontakt med både efterbearbetningsteamet och intressenter. När filmen är färdig inleder du tillsammans med distributören en marknadsföringskampanj för produktionen.

Det kan du förvänta dig av utbildningen till producent

Utbildningen äger rum i Stockholm och ger dig insikt i rekryteringsprocessen för filmteamet. Du kommer lära dig om alla avtal och förhandlingar som rör produktionen, inklusive agenter för skådespelarna. Du kommer också att samarbeta med olika underleverantörer framför och bakom kameran. Utbildningen ger dig värdefulla kontakter med producenter och möjligheten att arbeta med projektutveckling och produktion på etablerade film- eller tv-bolag.

Vem lämpar sig utbildningen för?

Utbildningen är lämplig för dig som har några års erfarenhet inom film- eller tv-branschen. Du är en påläst och problemlösande person som kommunicerar tydligt och dokumenterar väl. Du trivs med att planera och leda och har förståelse för arbetsprocesser inom kreativa och agila projekt. Du ser fördelar med att arbeta frilans och använder olika planeringsprogram, kalkylprogram samt kreativt arbete och kommunikation. Dina verktyg är din kreativitet, mobil och dator.

Din praktik (LIA1 och LIA2) kommer att genomföras på en filmproduktion eller ett produktionsbolag. Det ger dig möjlighet att skapa värdefulla kontakter som kan guida dig vidare till jobb inom branschen.

Efter utbildningen
Behörighetskrav
Kursöversikt/Terminstider

Utbildningens samarbetsföretag

Stockholm januari 2025
330 yh-poäng (1,5-års heltidsstudier) CSN-Berättigad
Ansökan sker på yh-antagning.se

Vill du veta mer om utbildningen?

Fyll i dina uppgifter så ser vi till att du får all information du vill ha.