Kontakta oss English Svenska
Logga in
Stockholm 10 januari 2023
330 yh-poäng (1,5-års heltidsstudier) CSN-Berättigad
Stäng
YH

Producent – utbildning för film och tv-drama

ÖPPNAR I MAJ - Att arbeta som Producent är kul! Producenten har en nyckelroll i produktionen av en film eller en serie. Producenten har yttersta ansvar för hela produktionen både kreativt och ekonomiskt.

Att arbeta som producent för film och tv

Äntligen - en Producentutbildning i Stockholm placerad mitt bland mediehusen i Frihamnen! Som Producent inom film och tv-drama har du det övergripande ansvaret över produktionen. Det innefattar bland annat ansvar för produktionens budget och att säkerställa finansiering av projektet.

Du arbetar även med andra delar av produktionen, exempelvis:

 • Manusarbete
 • Casting
 • Scenografi
 • Bemanning
 • Inspelning
 • Klippning
 • Projektplanering
 • Juridik
 • Hållbarhet
 • Säkerhet
 • Marknadsföring

Det är en bred och fartfylld roll med mycket ansvar där du är delaktig i hela produktionskedjan på ett övergripande plan. Allt startar med ett manus som du behöver kunna bryta ner till ett inspelningsschema. Till detta ska producenten känna till de lagar och regler som gäller i Sverige. Under inspelning reser du med teamet till olika inspelningsplatser. Där upprättas ett lokalt produktionskontor för planering av en säker och hållbar inspelning.

Det kan du förvänta dig av utbildningen till producent

Du kommer bland annat att få insyn i rekryteringsprocessen av filmteamet och få lärdom om produktionens alla avtal och förhandlingar med skådespelarnas agenter. Du kommer även få delta i samarbetet med underleverantörer både framför och bakom kameran. Utbildningen kommer ge dig värdefulla kontakter med producenter och du får chans att arbeta med både projektutveckling och produktion på ett etablerat film- eller tv-bolag.

Vem lämpar sig utbildningen för?

Som person är du en lösningsorienterad, social organisatör med ordning och reda. Du är tydlig i din kommunikation och dokumentation och trivs med att förbereda och att leda. Du har en förståelse för arbetsprocesser i kreativa näringar och ser fördelar med att arbeta på frilansbasis.

Detta är inte en utbildning där du lär dig ”filma och klippa”, utan en utbildning där du arbetar bakom kameran med olika diverse planeringsprogram, kalkylprogram, kreativt arbete och kommunikation. Ditt arbetsredskap är din dator.

Din praktik (LIA1 och LIA2) kommer göras på en pågående filmproduktion. Där får du massor av värdefulla kontakter som ka ta dig vidare till jobb inom branschen.

Utbildningens samverkan med branschen
Efter utbildningen
Behörighetskrav
Kursöversikt/Terminstider

Utbildningens samarbetsföretag

Stockholm 10 januari 2023
330 yh-poäng (1,5-års heltidsstudier) CSN-Berättigad
Ansökan sker på yh-antagning.se

Vill du veta mer om utbildningen?

Fyll i dina uppgifter så ser vi till att du får all information du vill ha.