English
English
Öppen för ansökan

Producent – utbildning för film och tv-drama

Som producent har du det övergripande ansvaret för produktionen, vilket innefattar både kreativt och ekonomiskt arbete. Du är involverad i alla steg av ett filmprojekt, från manus och inspelning till klippning, marknadsföring och distribution.

Att arbeta som producent inom film och tv

Äntligen finns det en spännande producentutbildning i Stockholm, mitt bland mediehusen i Frihamnen. Om du har erfarenhet från branschen är detta din chans! Som producent inom film och tv-drama får du det övergripande ansvaret för produktionen.

Det är en omfattande och dynamisk roll där du är involverad i hela produktionskedjan på alla plan. Allting börjar med ett manus som behöver finansiärer. Tillsammans med olika parter arbetar du för att hitta dem. För att skapa ett logistiskt inspelningsschema behöver manuset brytas ned, och som producent måste du också ha kunskap om filmrättigheter. Samtidigt är det viktigt att bevara projektets ursprungliga vision och tillfredsställa investerarnas önskemål. Som producent fattar du beslut om produktionsstart, vilket leder till inspelningsfasen där du tar ekonomiska och praktiska beslut. Du reser med ditt team till olika inspelningsplatser och upprättar ett lokalt produktionskontor för att planera en säker och hållbar inspelning.

Under klippningen av filmen har du som producent kontakt med både efterbearbetningsteamet och intressenter. När filmen är färdig inleder du tillsammans med distributören en marknadsföringskampanj för produktionen.

Det kan du förvänta dig av utbildningen till producent

Utbildningen äger rum i Stockholm och ger dig insikt i rekryteringsprocessen för filmteamet. Du kommer lära dig om alla avtal och förhandlingar som rör produktionen, inklusive agenter för skådespelarna. Du kommer också att samarbeta med olika underleverantörer framför och bakom kameran.

Utbildningen ger dig värdefulla kontakter med producenter och möjligheten att arbeta med projektutveckling och produktion på etablerade film- eller tv-bolag.

Mer information

Här hittar du mer information om rollen inom om tv-och digitalproduktion samt praktisk information om utbildningen.

Vem passar utbildningen för?

Utbildningen är lämplig för dig som har några års erfarenhet inom film- eller tv-branschen. Du är en påläst och problemlösande person som kommunicerar tydligt och dokumenterar väl. Du trivs med att planera och leda och har förståelse för arbetsprocesser inom kreativa och agila projekt. Du ser fördelar med att arbeta frilans och använder olika planeringsprogram, kalkylprogram samt kreativt arbete och kommunikation. Dina verktyg är din kreativitet, mobil och dator.

Din praktik (LIA1 och LIA2) kommer att genomföras på en filmproduktion eller ett produktionsbolag. Det ger dig möjlighet att skapa värdefulla kontakter som kan guida dig vidare till jobb inom branschen.

Efter utbildningen

Rollen som producent leder i första hand till ditt eget företagande som frilansare. Du kommer att ha möjlighet att söka dig till olika roller inom branschen, såsom AD (assisterande regissör), produktionsledning eller platschef. Det är viktigt att komma ihåg att en utbildning ger dig en bred bas av kunskaper och färdigheter som kan tillämpas inom olika delar av film- och tv-produktionen.

Du kommer även kunna producera och arbeta med egenutvecklade projekt som producent med eget bolag, eller vara producent för internationella samproduktioner som spelas in i Sverige.

Att gå utbildningen ger dig inte nödvändigtvis omedelbart en position som producent. Arbetsmarknaden kan vara konkurrenskraftig och det kan krävas ytterligare erfarenhet och uppbyggda kontakter för att nå en producentroll. Det är vanligt att bygga upp sin karriär gradvis genom att arbeta sig uppåt och skaffa sig mer erfarenhet och kompetens inom olika områden inom branschen.

Så även om utbildningen ger dig en bra grund och öppnar dörrar till olika positioner, är det viktigt att ha realistiska förväntningar och vara beredd på att ta steg för att nå dina mål. Genom att fortsätta att utveckla dina kunskaper och erfarenheter inom branschen kommer du successivt kunna närma dig en position som producent.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå.

Kursöversikt/Terminstider

Nästa utbildning startar 2024

Kurser i YH-utbildningen till Producent 

 • Personlig utveckling samt filmbranschens struktur – grund (15 p)
 • Arbetsmiljö, hållbarhet och säkerhet (40 p)
 • Manusarbete och projektutveckling (40 p)
 • Produktionsekonomi och finansiering – grund (20 p)
 • Produktionsekonomi och finansiering – fortsättning (30 p)
 • Juridik, avtal och upphovsrätt inom Film & TV (20 p)
 • Personlig utveckling samt filmbranschens struktur – fortsättning (20p)
 • Ledarskap och kommunikation (30p)
 • Examensarbete (15p)
 • LIA 1 (50 p)
 • LIA 2 (50 p)

Läs mer om kurserna här – Detaljerad kursöversikt

5 yh-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier

Allmänna villkor

Här kan du läsa Newtons Allmänna Villkor

YH-UTBILDNING

Ansökan öppnar i sep.

ORT & STARTDATUM

Stockholm | Vecka Vecka 3

OMFATTNING

1,5 års heltidsstudier

POÄNG

330

SISTA ANSÖKNINGSDAG

30 nov 2024

CSN-BERÄTTIGAD

Fyll i ditt intresse så meddelar vi dig när ansökan är öppen.

Kontakt Stockholm

Katarina Hillelson

Utbildningsledare


katarina.hillelson@newton.se

Studentintervju

Nyfiken på andra Yh-utbildningar?

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att få svar på dina frågor och hjälp med ditt ärende. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!

Välj ort

Ansökan sker på yh-antagning.se